latinica  ћирилица
28/05/2016 |  11:42 | Autor: SRNA

Rekordna kazna za ustaške povike na hrvatskim stadionima

Svjetska fudbalska federacija /FIFA/ kaznila je Hrvatski fudbalski savez novčano sa 150.000 švajcarskih franaka i sa dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo bez gledalaca, zbog navijačkog veličanja ustaškog režima na prijateljskim utakmicama protiv Izraela i Mađarske u martu.
Kukasti krst na stadionu (foto: portalanalitika.me) -
Kukasti krst na stadionu (foto: portalanalitika.me)

Ustaški poklič "Za dom spremni" sa tribina stadiona u Osijeku na utakmici protiv Mađarske "koštaće" Hrvatski fudbalski savez 150.000 švajcarskih franaka, a hrvatska reprezentacija će igrati bez gledalaca dvije vanične utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, protiv Turske 5. septembra na Maksimiru i Finske 9. oktobra u Tampereu.

FIFA u obrazloženju kazne navodi da su se "dva slučaja diskriminišućih povika hrvatskih navijača čula na prijateljskim utakmicama Hrvatske protiv Izraela 23. i Mađarske 26. marta".

Utakmicu u Osijeku protiv Izraela "uveličala" je najviše državna delegacija - premijer Tim Orešković i ministar sporta Predrag Šustar.

"Zabavljeni razmjenom nježnosti sa predsjednikom Hrvatskog fudbalskog saveza Davorom Šukerom, ne samo da `nisu čuli` uzvike `Za dom spremni`, nego su i pohvalili atmosferu i navijanje, zbog kojeg je Hrvatska dobila rekordno visoku kaznu", piše portal "Indeks".

Iz Ciriha ističu da su FIFA i UEFA već kažnjavali Hrvatski fudbalski savez zbog sličnih nedjela.

Kazna koju je FIFA juče izrekla Hrvatskom fudbalskom savezu finansijski je najviša koju je taj savez dobio.

Do sada je "crni rekord" držala sankcija koju je izrakla UEFA zbog nacističke "svastike" na travnjaku splitskog Poljuda prošle godine tokom utakmice Hrvatska - Italija /1:1/ u kvalifikacijama za Evropsko prtvenstvo ove godine, kada je Hrvatski fudbalski savez kaženjen sa 100.000 evra, oduzimanjem jednog boda u kvalifikacionoj grupi, te igranjem bez publike na dvije sljedeće domaće utakmice u organizaciji UEFA.