latinica  ћирилица
28/05/2016 |  14:18 | Autor: SRNA

Zika virus neće odložiti Olimpijske igre

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas odbacila pozive da se Olimpijske igre, koje se održavaju u avgustu u Rio de Žaneiru, izmjeste u drugu zemlju ili odgode zbog opasnosti koju predstavlja epidemija virusa zika u Brazilu.
OI u Riju - Foto: ilustracija
OI u RijuFoto: ilustracija

Odgovarajući na pozive više od 100 vodećih svjetskih naučnika, koji su naveli da bi bilo neetički da se OI održe po planu, SZO je saopštila da održavanje Igara u Riju neće "značajnije uticati na širenje" virusa zika, za kojeg se smatra da izaziva teške urođene defekte kod djece, preneo je Rojters.

- Na osnovu trenutne procjene virusa zika, koji je prisutan u gotovo 60 zemalja svijeta i 39 zemalja Sjeverne i Јužne Amerike, nema opasnosti po javno zdravlje koja bi opravdala odlaganje ili otkazivanje igara - navodi se u saopštenju SZO.

Oko 150 vodećih svjetskih stručnjaka za javno zdravlje, među kojima i veliki broj bioetičara, navelo je u pismo objavljenom juče na Internetu da je rizik od infekcije virusom zika prevelik da bi OI mogle bezbjedno da se održe.

To pismo, u kojem se poziva da Olimpijske igre budu premještene na drugu lokaciju ili odložene, poslato je generalnoj direktorki SZO Margaret Čan.

- Nepotreban je rizik kad 500.000 stranih turista iz svih zemalja svijeta dođu na OI, možda se zaraze tim virusom, a zatim se vrate u svoje zemlje gdje virus može da postane endemski - stoji u pismu.

SZO je, međutim, odbacio te zahtjeve, navodeći da je Brazil "jedna od gotovo 60 zemalja i teritorija" u kojima je otkriven virus zika i da ljudi i dalje putuju iz jedne u drugu zemlju iz različitih razloga.

SZO je ranije pozvala sve trudnice da ne putuju na područja gdje je prisutan virus zika, uključujući Rio de Žaneiro, a svim drugima savjetuje da se na sve načine zaštite od ujeda komaraca i da koriste zaštitu pri seksualnim odnosima.