latinica  ћирилица
29/05/2016 |  11:49 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Gradiška: Otvorena senzorna soba za rehabilitaciju djece sa autizmom (VIDEO)

U Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju "Mi smo dio vas" u Gradišci u saradnji sa donatorima iz Švajcarske otvorena je senzorna soba namijenjena rehabilitaciji djece sa autizmom.
Senzorna soba za rehabilitaciju djece sa autizmom - Foto: RTRS
Senzorna soba za rehabilitaciju djece sa autizmomFoto: RTRS

Do kraja godine u planu je da dnevni centar u saradnji sa Osnovnom školom "Vasa Čubrilović" pruža kompletnu obrzovnu uslugu djeci sa umjerenim mentalnim oštećenjem. 

Zbog rehabilitacije u senzorskoj sobi porodica Kasagić sa sinom Veljkom do sada je morala da putuje u Banjaluku u Centar "Zaštiti me".

- Senzorna soba ovdje u Gradišci je stvarno dobra stvar i naš Veljko je nju već koristio u Banjaluci i stvarno ima pomaka, jer neka senzorna osjetila sa kojima je on imao problema sada su nestala - kaže Saša Kasagić.

Opremu za senzorsku sobu vrijednosti 20.000 KM donirao je švajcarska volonterska organizacija "Lajens" čiji je član i nekadašnji mještanin Gradiške, Saša Gelbhaus.

- Član sam ovog "Lajens kluba" otprilike 5 godina i moja ideja je bila da se senzorna soba pokloni opštini gdje sam ja rođen i gdje sam živio do 1992. Godine - kaže Gelbhaus.

Sredstva iz budžeta koja su do sada korišćena za finasiranje prevoza djece u Centar "Zaštiti me" u Banjaluci upotrijebiće se za opremanje dnevnog centra dodatnim uslugama.

- Plan nam je da od jeseni ovaj centar u potpunosti zaživi u punom kapacitetu, da djecu više ne moramo voditi u Banjaluku na različite oblike edukacije odnosno stabilizacije - kaže Zoran Latinović, načelnik opštine Gradiška.

Na području opštine Gradiška, prema podacima Centra za socijalni rad, ima 14 djece sa autizmom i pervazivnim poremećajima koji imaju senzo-motoričke i poteškoće sa senzornom integracijom.