latinica  ћирилица
21/06/2016 |  11:31 ⇒ 11:35 | Autor: SRNA

Banjaluka- Koncerti povodom Svjetskog dana muzike

Povodom 21. juna, Svjetskog dana muzike, u Banjaluci će večeras biti održani koncerti Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka, Gudačkog orkestra banjalučke Akademije umjetnosti i Ženskog kamernog hora "Banjalučanke".
Ženski kamerni hor "Banjalučanke" - Foto: RTRS
Ženski kamerni hor "Banjalučanke"Foto: RTRS

Gradski tamburaški orkestar nastupiće u 19.00 časova u Muzičkom paviljonu u parku "Petar Kočić", a specijalan gost biće veliki tamburaški orkestar Brodske udruge tamburaša.

Na cjelovečernjem koncertu tamburaške muzike premijerno će se predstaviti i banjalučki tamburaški bend "BL merak", saopšteno je iz Gradske uprave.

Koncert "Vrijeme je za domaće" Gudački orkestar Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci održaće u 19.30 časova u koncertnoj dvorani Kulturnog centra "Banski dvor", dok će Ženski kamerni hor "Banjalučanke" nastupiti u 21.00 čas na Tvrđavi "Kastel".

Na sve koncerte ulaz je besplatan.

Svjetski dan muzike se proslavlja od 1982. godine, na inicijativu tadašnjeg ministra za kulturu Francuske DŽaka Langa.

Prvog dana ljeta pozornice su širom svijeta otvorene za sve koji žele da nastupe, amatere i profesionalce, kao i za sve one koji žele da ih slušaju.

To je prilika da hiljade muzičara osvoje prostore za svoje koncerte, od kojih neki nisu namijenjeni muzici, poput muzeja, željezničkih stanica i javnih površina, poput trgova, parkova i ulica.