latinica  ћирилица
22/06/2016 |  09:11 | Autor: TANЈUG

Nema istrage o ubistvu iz nehata zbog smrti srpskog alpiniste

Srpski konzul u Trstu Ljubomir Mirković negirao je bilo kakvo postojanje istrage o ubistvu iz nehata nakon pogibije planinara Aleksandra DŽavovića u Alpima.
Alpe, ilustracija - Foto: AFP
Alpe, ilustracijaFoto: AFP

Italijanski list "Gazetino" iz Udina ranije je objavio da je Državno tužilaštvo u tom gradu pokrenulo takvu vrstu istrage povodom tog slučaja.

"Ništa sumnjivo u ovom slučaju nema i nije tačno da je pokrenuta istraga o ubistvu iz nehata. Činjenica je da tužilac sprovodi regularnu istragu, jer je ona obavezna u nesrećama", rekao je Mirković za današnju "Politiku".

U subotu popodne u Јulijskim Alpima poginuo je planinar DŽavović (30) dok je dvoje srpskih alpinista povrijeđeno.

Na osvajanje planine Kanin u Јulijskim Alpima u subotu je krenulo 12 planinara iz Srbije u organizaciji Planinarsko-skijaškog kluba Kopaonik.

"Koliko smo do sada saznali, njih troje su prilikom uspona naišli na izuzetno klizavu stijenu i Popadić se okliznuo i prvi poletio u provaliju, a za njim Maja i Aleksandar", objašnjava Mirković.

Ispostavilo se da su troje mladih planinara bili povezani užetom ali nijedno od njih nije bilo prikačeno za glavno, bezbjednosno uže.

U njihovoj blizini bila je i jedna mlada alpinistkinja koja, po riječima Mirkovića, takođe nije bila obezbijeđena užetom, ali srećom ona je izbjegla pad u ambis.

Prilikom pada, Aleksa Popadić je zadobio teške tjelesne povrede, a nadležni iz srpskog konzulata posjetili su ga u bolnici i razgovarali s ljekarima.

"Ovom mladiću predstoji duže leijčenje i zasad će ostati u bolnici u Udinama, napominje Mirković.

Maja Đorđević, koja je pri padu zadobila prelom ruke, stigla je u međuvremenu s ostalim planinarima u Beograd i juče je operisana.

Italijanski i slovenački spasioci stigli su, kako objašnjava konzul Mirković, vrlo brzo na mjesto nesreće pa su povrijeđeni i ostali alpinisti helikopterom prebačeni na bezbjedno mjesto, piše list.