latinica  ћирилица
22/06/2016 |  11:40 | Autor: SRNA

"Nacionalni interesi doveli EU pred raspadanje"

Nacionalni interesi doveli su evropski duh do raspadanja, tako da građani ne vole EU, ocjenjuje francuski novinar Erik le Buše u članku za portal "Slejt".

Ako EU ne razradi novu politiku integracije, zemlje poput Njemačke i Francuske mogle bi da je napuste, tvrdi on.

Prema njegovoj ocjeni, ako se Britanija na referendumu opredijeli za izlazak iz EU, taj "istorijski šok" uticaće na cio evropski blok.

"Fransoa Oland i Angela Merkel izaći će sa gromoglasnim saopštenjima. Šef Evropske centralne banke Mario Dragi najavljuje da će Banka učiniti sve što je moguće da spasi Evrozonu.

Brisel će održati hitan samit i još jednom potvrditi svoju politiku integracija", navodi Le Buše.

Kako on procjenjuje, međutim, takav odgovor bi bio nedovoljan, jer ni Brisel ni članice EU neće biti u stanju da objasne rezultate takvog glasanja.

Autor je analizirao i argumente evroskeptika i onih koji su za Britaniju u Uniji, ocenjujući da su argumenti onih koji se protive "Breksitu" razumniji, s obzirom na posljedice koje bi izlazak iz EU imao po tu zemlju.

Međutim, njihova retorika nije doprla do običnih građana. Pristalice "Breksita" iskoristile su migrantsku krizu, govoreći da Britanija "gubi kontrolu nad sopstvenom budućnošću".

Kako bi evropske integracije i u budućnosti bile moguće, Francuska i Njemačka bi trebalo odmah da prevaziđu razlike i razrade zajednički pristup. Јedini način da se prevaziđe nezadovoljstvo ljudi jeste putem politike, smatra Le Buše.

"Ako Pariz i Berlin ne postignu konsenzus, Njemačka će biti sljedeća zemlja koja će napustiti blok", smatra on.