latinica  ћирилица
22/06/2016 |  16:16 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

Obilježeno 18 godina od otmice srpskih rudara na KiM

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji danas je povodom 18 godina od otmice srpskih rudara u "Belaćevcu" otvorilo Spomen-sobu u znak sjećanja na kidnapovane i ubijene na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2004. godine.
Otvorena spomen soba - Kosmetske žrtve - Foto: TANЈUG
Otvorena spomen soba - Kosmetske žrtveFoto: TANЈUG

Predsjednik Udruženja Simo Spasić istakao je da je 22. jun veoma važan za porodice žrtava koje su prošle pakao surovih otmica i precizirao da je u Spomen-sobi u zgradi "Beograđanka" izloženo 2.500 fotografija kidnapovanih i ubijenih Srba, Roma, Goranaca, Albanaca i drugih, prenose beogradski mediji.

"Spomen-sobom 'Kosmetske žrtve' želeli smo da zaštitimo od zaborava svaki život koji je zauvek izgubljen na prostorima Kosova i Metohije", rekao je Spasić.

Zastupnik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Srba Snežana Marković Zdravković najavila je da će Udruženje tražiti da Vlada Srbije 10. jun proglasi za Dan kosmetskih žrtava i da država konačno zakonom reguliše status porodica predratnih, ratnih i posljeratnih žrtava na Kosovu i Metohiji.

"OVK, NATO, KFOR, UNMIK, EULEKS odgovorni su zbog 2.500 ubijenih Srba. Smatramo da je Srbija imala moralnu obavezu da pomogne porodicama kidnapovanih Srba na Kosovu i Metohiji", rekla je Zdravkovićeva.

Šef Odsjeka u Komisiji za nestala lica Ljiljana Krstić rekla je da se komisija zalaže da se sudbina kidnapovanih i nestalih što prije razriješi.

Ona je izrazila nadu da će uskoro biti nastavljen postupak provjere terena u Žilivodama koji je započet 2008. godine i početi ekshumacija.