latinica  ћирилица
22/06/2016 |  18:06 | Autor: SRNA

Putin pozvao sve ruske ambasadore na sastanak u Moskvu 30. juna

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin pozvao je sve ruske ambasadore i stalne predstavnike Rusije u međunarodnim organizacijama na sastanak 30. juna u Moskvi.
Vladimir Putin (Foto: Sputnik) -
Vladimir Putin (Foto: Sputnik)

Putin je rekao da je direktan razgovor sa diplomatama potreban kako bi "kompleksno /pr/ocijenili situaciju u svijetu".

Ovakvi susreti predsjednika Rusije sa diplomatama postali su već tradicija i održavaju se jednom u dvije godine.

Ove godine savjetovanje sa ambasadorima i stalnim predstavnicima Rusije u međunarodnim organizacijama biće održano 30. juna u Ministarstvu spoljnih poslova, a razgovaraće se o svim aktuelnim međunarodnim pitanjima, daće se ocjena geopolitičke situacije u svijetu i odrediće se novi spoljnopolitički ciljevi Rusije.

"Tradicionalno ćemo se dotaći svih aspekata spoljne politike", rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Savjetovanje u Moskvi trajaće nekoliko dana, a biće održano i nekoliko okruglih stolova o različitim temama sa politikolozima.

Ruski mediji predviđaju da će predsjednik Putin sa ambasadorima razgovarati o situaciji u Siriji i Ukrajini, kao i o odnosima sa SAD i EU.

Posljednji susret Putina i diplomata bio je prije dvije godine. Tada je glavna tema bila zaštita nacionalnih interesa Rusije. Detaljno je analizirana situacija u Ukrajini, a govorilo se i o pokušajima pritisaka na Rusiju.

Putin je tada upozorio da "potencijal za konflikte u svijetu raste", da su se "stari konflikti ozbiljno pogoršali, a da se novi izazivaju", prenosi "Sputnjik".

Ruski eksperti smatraju da bi ovakvi susreti trebalo i češće da se organizuju, kako bi diplomate "uvijek znale i razumjele koji su strateški prioriteti zemlje".