latinica  ћирилица
22/06/2016 |  18:36 | Autor: SRNA

C.Gora: Komisija za istragu nasilja nad novinarima

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović predložiće Vladi da na sjednici naredne sedmice usvoji odluku o formiranju komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu i medije.
Sjednica Vlade CG - Foto: SRNA
Sjednica Vlade CGFoto: SRNA

Osim ove, biće predložena i odluka o raspisivanju nagrade za informacije koje će rezultirati otkrivanjem izvršioca, odnosno naručioca ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Dan" Duška Јovanovića, saopšteno je iz crnogorskog MUP-a.

Odlukom o formiranju komisije, za kandidate će biti predloženi pomoćnik glavnog i odgovornog urednika lista "Dan" Nikola Marković, glavni i odgovorni urednik nezavisnog dnevnika "Vijesti" Mihailo Јovović, predsjednik Sindikata medija Marijana Camović, izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović i dugogodišnji novinar i medijski ekspert Dragoljub Vuković.

Za kandidate će biti predloženi član Tužilačkog savjeta Veselin Racković, glavni policijski inspektor za kontrolu zakonitosti primjene policijskih ovlašćenja u Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Milan Adžić, predstavnica Agencije za nacionalnu bezbjednost Aleksandra Samardžić i predstavnik nevladinih organizacija Dragoljub Tomović.

Crnogorska Vlada je ranije, na inicijativu Danilovića, jednoglasno usvojila prijedlog da bude formirano ovo tijelo.

Danilović je poziv za delegiranje predstavnika za učešće u radu komisije uputio Vrhovnom državnom tužilaštvu, Agenciji za nacionalnu bezbjedost, nevladinim organizacijama, predstavnicima medijske zajednice, a članove će delegirati i MUP.