latinica  ћирилица
23/06/2016 |  12:55 | Autor: SRNA

Alivuković: Na privremenom biračkom spisku u Srebrenici 10.548 birača

Predsjednik Opštinske izborne komisije u Srebrenici Nermin Alivuković izjavio je Srni da je na privremenom biračkom spisku za naredne izbore 10.548 birača iz ove opštine i da je isti broj birača na elektronskom i pisanom spisku koji posjeduje ova komisija i Centar za registraciju birača.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Alivuković je rekao da se na tom spisku ne nalaze imena lica koja su se nekada vodila kao izbjegla i raseljena i, prema njegovoj tvrdnji, biće na konačnom biračkom spisku.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović ukazao je da postoje dva biračka spiska tražeći od Centralne izborne komisije BiH da otkloni tu dilemu i sumnju u manipulisanje biračkim spiskom.

U ovoj opštini skoro svi stanovnici, i Srbi i Bošnjaci, u jednom periodu su imali status izbjeglih ili raseljenih, a mnogi se nalaze na privremenom biračkom spisku.

Izuzetak je samo nekoliko stotina mještana Skelana, Crvice i Petriče - srpskih sela čiji stanovnici u toku rata nisu napuštali svoja ognjišta jer su bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske i nisu imali status raseljenih.

Alivuković ističe da je Centralna izborna komisija BiH dostavila takav privremeni birački spisak i obrazloženja za osobe čija se imena ne nalaze na tom spisku, a žive u Srebrenici od kraja rata.

On nije mogao da objasni zbog čega nakon više od 20 godina spisak birača nije objedinjen, odnosno zašto je došlo do razdvajanja kada su ta lica na prethodnim izborima bila na biračkim spiskovima.

Alivuković je pozvao birače da do 6. jula izvrše uvid u privremeni birački spisak, provjere podatke, registruju se za izbore ili izvrše promjenu biračkog mjesta, ukoliko su promijenili adresu stanovanja.

Prema njegovim riječima, za načelnika opštine kandidovali su se Ćamil Duraković kao nezavisni kandidat koji ima podršku više bošnjačkih stranaka i Desnica Radivojević kao nezavisni kandidat, dok je Mladen Grujičić zajednički kandidat koalicije srpskih stranaka "Zajedno za Srebrenicu".

Za sastav Skupštine opštine kandidatske liste je podnijelo 14 političkih subjekata među kojima su i dva subjekta koji se ranije nisu pojavljivala na izborima u ovoj opštini, a to su "Pokret za preokret" i "Savez za novu politiku".

"Nezavisnih kandidata za odbornička mjesta u ovoj opštini nema", istakao je Alivuković.