latinica  ћирилица
23/06/2016 |  15:35 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Zašto nema zainteresovanih za rad u Zavodu za forenzičku psihijatriju u Sokocu? (VIDEO)

Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu predat je na upotrebu u novembru 2014. U rekonstrukciju i opremanje uloženo je 6,7 miliona KM.
Sokolac -
Sokolac

Zašto do danas, jedina ustanova tehnički osposobljena za smještaj i liječenje lica sa mentalnim poteškoćama, koji su počinioci krivičnih djela, nije zbrinula nijednog pacijenta?

Razlog na granici mogućeg! Nakon godinu i 7 mjeseci i više konkursa za prijem stučnog osoblja, nije se javio nijedan ljekar psihijatar ili psihijatrijski forenzičar. Nobično, tim prije što je na stotinak metara od ove ustanove Psihijatrijska bolnica Sokolac u kojoj postoji odjeljenje psihijatrijske forenzike. Kada Zavod počne da radi preuzeće pacijente, ali ljekari ipak nisu zainteresovani za prelazak!

Za izdavanje licence za rad neophodna su tri psihijatra, pa i konkurs na koji se javilo neophodno medicinsko i ostalo osoblje godinama miruje. Stručna baza postoji u sokolačkoj psihijatriji, a i namjera da uz pacijente preuzmu ljekare i ostalo iskusno osoblje.

- Prije svega dva doktora subspecijaliste forenzičke psihijatrije i ako ima još zainteresovanih. Međutim, nismo naišli na razumjevanje i nismo uspjeli doći do tog dogovora - kaže Zoran Kosorić, direktor Zavoda.

Sumnja da su dva ljekara koja brinu o trenutno 52 sudska pacijenta sokolačke psihijatrije ugovorima vezani za ovu ustanovu nije bila osnovana. Direktorka psihijatrije Biljana Renovica Cvjetić potvrdila nam je, kada Zavod počne da radi i pacijenti prelaze u namjenski prilagođene uslove.

- Ovdje će se pojaviti 40 odsto viška zaposlenih, a ja znam šta mi je put, moram to rješiti u skladu sa zakonom o radu, zbrinjavanjem tehnološkog viška - kaže Cvjetićeva.

Nesporno je pravo izbora dva sudska psihijatra, kao i to što nisu željeli iskoristiti priliku da objasne zašto ne žele nastaviti rad u boljim uslovima. Ipak, uskratili su sebi i pravo da ućutkaju govorkanja o tome da im se rad u Zavodu ne isplati, jer će s početkom rada ove ustanove izgubiti mogućnost da zarađuju kao sudski vještaci. Previše vremena izgubljeno je u iščekivanju da se predomisle. Na potezu je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske .

"Zavod je na dobrom putu da to pitanje rješi angažovanjem potrebnih kadrova iz drugih zdravstvenih ustanova", saopšteno je iz Ministarstva.

Ovih dana otvoren je novi konkurs. Budući kadrovi Zavoda za forenzičku psihijatriju treba da znaju da su za početak rada ove ustanove, osim Republike Srpske zainteresovane i institucije i Federacije i BiH, jer je ovo jedina specijalizovana ustanova za zbrinjavanje sudskih pacijenata u BiH.