latinica  ћирилица
23/06/2016 |  16:07 ⇒ 16:10 | Autor: RTRS

Čudić pozvao Čavića da povuče izjavu

Nezavisni kandidat za odbornika u Skupštini grada Banjaluka i bivši visoki funkcioner Socijalističke partije Saša Čudić pozvao je danas Dragana Čavića da povuče svoju izjavu sarajevskom "Oslobođenju" u kojoj je, kako tvrdi, teško uvrijedio sve pripadnike crnogorskog naroda u Republici Srpskoj.

Čudić, koji je kandidat za gradsku skupštinu ispred "ostalih", izrazio je zaprepaštenje time što su nevladin sektor i brojni zaštitnici manjinskih prava ostali nijemi na Čavićev intervju sarajevskom "Oslobođenju" u kojem je on svom protivkandidatu Igoru Radojičiću kao zamjerku naveo to što se izjašnjava kao Crnogorac.

- Interesantno je da apolutno niko nije našao za shodno da reaguje na otvorenu diskriminaciju koju je kandidat Čavić uputio u ovom intervju, iznoseći niz prepoznatljivih aluzija u kojim je jasno ciljao na to da njegov protivkandidat, tobože, nije dovoljno dobar za Banjaluku samo zbog toga što se izjašnjava kao Crnogorac. Bez obzira na to, želim da vjerujem da je gospodin Čavić ozbiljan čovjek i zbog toga bi bilo neophodno da svoju izjavu ili koriguje ili, najbolje, povuče – rekao je Čudić.

On je ocijenio da je nedopustivo da bilo koji kandidat tokom predstojeće izborne kampanje, bilo oko kojoj partiji da riječ, vrijeđa druge kandidate zbog njihove nacionalne pripadnosti ili osjećaja pripadnosti nekom kolektivitetu.

- Kao neko ko, takođe, pripada toj kategoriji ljudi, želim da vjerujem da smo se, kao društvo, udaljili od vremena kad su ljudima prebrojavali krvna zrnca, u želji da ih na taj način diskvalifikuju. Nadam se da će to shvatiti i gospodin Čavić i ubuduće se uzdržavati od iznošenja ovakvih i sličnih kvalifikacija – rekao je Čudić.