latinica  ћирилица
23/06/2016 |  16:36 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Šamac: Završena rekonstrukcija vodovoda-investirano 3,6 miliona KM (VIDEO)

U Šamcu je pušten u rad novi vodotoranj, čime je ozvaničen završetak rekonstrukcije i proširenja gradskog vodovodnog sistema, radova vrijednih 3,6 miliona KM.
Vodovod -
Vodovod

Polovina sredstava obezbijeđena je putem kredita Evropske investicione banke, a preostali iznos su nepovratna sredstava iz pretspristupnog fonda Evropske unije, Švedske agencije za razvoj i opštine Šamac. 

Rekonstrukcija vodovodnog sistema i proširenje mreže na četiri prigradska naselja, podrazumijevali su polaganje 28 kilometara novog cjevovoda, izgradnju komandno- kontrolnog objekta, podizanje vodotornja i renoviranje bunara i pumpnih stanica.

- Završetkom ovog projekta naši potrošači dobili su kvalitetniju uslugu, jer je pritisak u mreži povećan, a variranja pritiska su smanjena na minimum - rekao je Stevo Tovirac, direktor KP Vodovod i kanalizacija. 

Ovaj kapitalni projekat realizovan je uz podršku i koordinaciju Vlade Republike Srpske.

- Ovo je jedan od gotovo 30 projekata koji se realizuje na cijeloj teritoriji Republike Srpske. Јako smo zadovoljni zbog ovog zajedničkog angažmana opštine Šamac, Vlade Srpske, uz pomoć međunarodnih finansijskih institucija da smo riješili jedan od ključnih problema u opštini Šamac - rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija Srpske.

Savo Minić, načelnik opštine Šamac je istakao da je ukupna vrijednost ovog projekta više od pola budžeta opštine, te da ona sama ovaj problem ne bi uspjela riješiti.

Uz kvalitetnije vodosnabdijevanje dvije hiljade domaćinstava u gradu, vodu iz gradskog vodovoda do kraja godine dobiće još hiljadu domaćinstava u Pisarima, Škariću, Donjoj Crkvini i Gornjoj Crkvini.