latinica  ћирилица
24/06/2016 |  20:02 ⇒ 20:19 | Autor: SRNA

I. Sarajevo: Promovisan roman "Grad za nezbrinutu djecu"

Književnik Dragan Tepavčević promovisao je večeras u Istočnom Sarajevu roman "Grad za nezbrinutu djecu" za koji je dobio prvu nagradu Udruženja književnika Republike Srpske za prošlu godinu.
I. Sarajevo: Promovisan roman "Grad za nezbrinutu djecu" - Foto: SRNA
I. Sarajevo: Promovisan roman "Grad za nezbrinutu djecu"Foto: SRNA

Ovo je prva promocija knjige Tepavčevića koji živi i radi u Australiji, nakon koje sutra slijedi promocija u Andrićgradu, a zatim i u Foči i na Palama.

"Knjiga je pisana i nastajala u meni četiri godine. Nisam očekivao toliko interesovanje, ne samo književne kritike, nego i čitalaca, ali nagrade i priznanja govore da je dobro prihvaćena", kaže Tepavčević.

On je istakao da je tema romana traganje za identitetom, inače jedna od popularnih tema u svjetskoj književnosti u posljednje vrijeme.

"Glavni junak romana je iz Doma za nezbrinutu djecu `Ljubica Ivezić` iz Sarajeva, koji ne zna svoje porijeklo. Istovremeno sam pokušao da napišem roman o Sarajevu. Riječ je o traganju za identitetom pojedinca, ali i grada, i mislim da sam uspio da spojim te dvije priče", naveo je Tepavčević.

Govoreći o naslovu knjige, on je objasnio da je riječ o simbolici jer svi koji su nekada živjeli u Sarajevu i dalje nose sjećanja na ovaj grad.

Roman "Grad za nezbrinutu djecu" je najprodavanije izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u prošloj godini, dobitnik prve nagrade Udruženja književnika Republike Srpske i drugoplasirani roman na konkursu "Zlatna sova".