latinica  ћирилица
25/06/2016 |  10:36 ⇒ 11:05 | Autor: SRNA

Obilježavanje 24 godine od završetka akcije "Koridor"

Na Dugoj Njivi u Modriči sutra će biti obilježene 24 godine od završetka vojne akcije "Koridor", kojom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.
Koridor života, pomen - Foto: RTRS
Koridor života, pomenFoto: RTRS

U ovoj operaciji poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika MUP-a Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je 1.129 ranjeno.

Odluka o proboju koridora donesena je 18. juna 1992. godine da bi se odblokirao zapadni dio Republike Srpske, gdje je u okruženju bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović rekao je da je vidovdanski proboj koridora događaj od velikog značaja za srpsku istoriju.

"Vidovdan je najznačajniji datum u istoriji srpskog naroda, jer je simbol herojstva, slobode, patriotizma i otpora tuđinu", istakao je Savanović, koji je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

On je podsjetio da je prekid komunikacije teritorije Bosanske i Kninske krajine od istočnog dijela Republike Srpske, Srbije i svijeta u junu 1992. godine nametnulo potrebu da rukovodstvo Vojska Republike Srpske osmisli što bolju aktivnost za proboj koridora.

"Zahvaljujući Prvom krajiškom korpsu, brigadi policije Republike Srpske Krajine i Istočnom bosanskom korpusu 26. juna 1992. godine uspostavljena je komunikacija istoka i zapada Republike", rekao je Savanović.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica naveo je da će obilježavanje proboja koridora početi u 9.00 časova Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara.

On je dodao da će u 11.00 časova biti služen parastos, a zatim je predviđeno polaganje cvijeća na spomen-obilježje za 413 poginulih boraca Vojske i Policije Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

"Obraćanje zvaničnika planirano je u 12.00 časova, a u 12.30 časova biće održan kulturno-umjetnički program", rekao je Torbica.