latinica  ћирилица
28/06/2016 |  18:23 ⇒ 21:44 | Autor: RTRS

Nedolično ponašanje svjedoka ili doprinos zavjetu ćutanja o ubistvu Srba? (VIDEO)

Presedan u Sudu BiH! Na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženim za ratne zločine nad srpskim zarobljenicima u Srebrenici, sudija Šaban Maksumić je svjedočenje Ibrana Mustafića prekinuo već na početku. Razlog, kako je rekao, nedolično ponašanje svjedoka. Ignorisao je primjedbe sudije zbog opširnih odgovora, a prije nego što je odstranjen zapitao je sudiju “da li mu brani da govori”!?
Ibran Mustafić - Foto: RTRS
Ibran MustafićFoto: RTRS

Bilježničar ratnog srebreničkog “Planiranog haosa” kojim je još prije deceniju i po publikovao saznanja o likvidacijama Srba i torturi koju je od Orića i njegove vojske proživljavao vlastiti narod, s knjigom u ruci, ušao je Mustafić u sudnicu.

Namjera mu je bila da otvori Pandorinu kutiju zvanu Srebrenica. Bio je spreman da, zbog istinitog svjedočenja, prizna i eventualnu vlastitu krivicu, i za to snosi posljedice. Na pitanje sudije Maksumića – kako se osjeća, odgovorio je: "Odlično, danas mi je MUBAREK dan”.

Nekoliko sličnih odgovora i želja da dok govori - ustane, bili su okidač vidno iznerviranom sudiji Maksumiću. Umjesto da svjedoka sasluša, naredio je njegovo psihijatrijsko vještačenje. I tu nije kraj presedanima. Zajedno sa ostalim članovima Vijeća, zabranio je sudiha Maksumić publikovanje autentičnih snimaka iz sudnice.

“Ročište je označeno zaštićenim kodovima Z4 i Z5 i zato nismo u mogućnosti da udovoljimo vašem zahtjevu za video zapisom", stoji u saopštenju Suda.

“Nedolično ponašanje” i “neizdavati van Suda BiH”, zvanično je i šturo objašnjenje pomenutih kodova. Nije, međutim, pojašnjeno ko se nedolično ponašao – sudija ili svjedok!

Kako bilo, za svoje remek djelo, sudija Maksumić dobio je gromoglasan aplauz desetina Orićevih simpatizera, koji mjesecima od sudnice, nekažnjeno, prave pozorište, vrijeđaju i proklinju svjedoke i u sudnici ocjenjuju ko od njih laže, a ko govori istinu. Isti su se međutim, van kompleksa, tiho i ponizno, sklanjali ispred Mustafića. To što pred sudijama nije imao priliku da kaže, pred novinarima jeste.

"Јa se danas osjećam fenomenalno jer ja sam ovaj dan čekao 23 godine. Ovo je Sud u kojem se ne dozvoljava istina, u kojem istina smeta i očito je da se radi o montiranom procesu", rekao je Mustafić.

Zbog istine i ukoričenog srebreničkog “Planiranog haosa” poslije rata preživio je dva atentata. U ratu zbog suprotstavljanja liku i djelu Nasera Orića i njegovih sljedbenika, čak tri! Nijedan od tih pokušaja Mustafićeve likvidacije, nije dobio sudski epilog. Sumnja i da će za ubistvo tri srpska zarobljenika, optužene stići kazna. Naziru se, kaže, Mustafić, obrisi “planiranog sudskog postupka”.

"Ovo je jedina država u kojoj se sve može kupiti parama, pa i sloboda. Јa znam i ko obrađuje svjedoke, ja znam i ko je kome intimni prijatelj", kaže Mustafić.

Znaju, sve ukazuje, i pojedine institucije BiH i Federacije. Јer da je drugačije, ne bi inspektori SIPE pod mentorstvom pojedinih šefova, pisali lažne krivične prijave protiv postupajućeg tužioca u predmetu Orić.

Stjerani u ćošak sve su to priznali, a potom zaćutali. Ne bi svjedoci na suđenju – i Srbi i Bošnjaci –preko noći obolijevali od amnezije. I nekažnjeno zaboravljali ono što su vidjeli! I ne bi malobrojni Bošnjaci, koji hoće da govore, naprasno postajali neuračunljivi. Јer, Mustafić je drugi svjedok u predmetu, kojem se baš ta kvalifikacija pokušava da nametne?!

Nije li vrijeme da neko zbog svega odgovara?