latinica  ћирилица
29/06/2016 |  12:14 ⇒ 13:23 | Autor: RTRS

U Krtovi održana Prva Vidovdanska akademija (VIDEO)

U Krtovi, ozrenskom naselju u federalnoj opštini Lukavac, održana je Prva Vidovdanska akademija.
Selo Krtova - Foto: RTRS
Selo KrtovaFoto: RTRS

Nastupili su recitatori i članovi folklornih sekcija iz kulturno-umjetničkih društava "Ozren" iz Krtove i "Trebava" iz Koprivne kod Modriče. 

Rajko Ćosić se poslije izbjeglištva u februaru 1996. godine prvi vratio u Krtovu, selo podijeljeno međuentitetskom linijom između opštine Petrovo u Republici Srpskoj i opštine Lukavac, u Federaciji. Danas u selu živi 600 stanovnika.

- Isključivo se bavimo poljoprivrednom proizvodnjom, znači, uzgojem voćnjaka, stočarstvom i povrtlarstvom. Mi smo inače, pošto smo prvi povratnici, uspjeli dosta da obnovimo svoje selo i da živimo normalno. Ko god dođe ne bi rekao da je ovo selo bilo popaljeno i porušeno. Mi se toliko trudimo da imamo sve, kao i druga sela - kaže Ćosić, koji je i predsjednik Mjesne zajednice Krtova 1.

Osnivanjem KUD-a mladi su u Krtovi odlučili da sami kreiraju sadržaje koji će obogatiti njihovo rodno selo. U goste im često dolaze i prijatelji iz drugih sredina.

- Mi se borimo maksimalno, svim sredstvima da ih odvojimo iz kafića i toga svega. Nadamo se da je ovo dobar potez. Djeca u suštini imaju volju i želju da se druže - kaže Željko Miličić, predsjednik KUD-a "Trebava".

Mladi paroh Miloš Trišić završio je Bogosloviju "Sveti Sava" u Beogradu, a potom i Moskovsku pravoslavnu akademiju. U Krtovi vrijedno radi na jačanju duhovnosti, gdje će u julu biti osveštana nova crkva, mjesto sabornosti ozrenskih Srba-povratnika.

- Јedna od poruka akademije jeste ta da su dva stuba srpskog naroda i Pravoslavne crkve – a to su Sveti Sava, koji nas je učio vjeri živoj i kako da živimo po vjeri, a drugi Sveti knez Lazar srpski koji nas uči i koji nas je učio kako za tu vjeru da umiremo, jer je i Hristos Gospod rekao da nema većeg blaženstva od onog koji položi život za bližnje svoje - rekao je Trišić. 

Učesnicima programa Srpska pravoslavna crkva iz Krtove darovala je vidovdanske poklone, kao uspomenu na prvo obilježavanje Vidovdana u Krtovi.