latinica  ћирилица
29/06/2016 |  13:46 | Autor: SRNA

"Donijeti odluku o odlaganju objave rezultata popisa"

Predstavnici Saveza za promjene pozvali su parlamentarne stranke iz Federacije BiH da podrže zahtjev ovog saveza za održavanje sjednica oba doma parlamenta BiH na kojima bi bila donesena odluka da objava rezultata popisa stanovništva bude odložena do 30. novembra.
Savez za promjene - Foto: SRNA
Savez za promjeneFoto: SRNA

"Ovakvu odluku Savez za promjene smatra nužnom i opravdanom imajući u vidu krizu koju je izazvalo objavljivanje sporne i nezakonite odluke o usvajanju Јedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH od 18. maja", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Saveza za promjene konstatovali su na današnjem sastanku u Banjaluci da je potrebno dodatno vrijeme da se sve odluke i aktivnosti u vezi sa popisom vrate u zakonske okvire.

Iz Agencije za statistiku BiH ranije je najavljeno da će sutra prezentovati rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

U saopštenju se navodi da je "ovo važan događaj za sve u BiH" sa koga će javnost biti informisana da su "objavljeni konačni rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH iz 2013. godine".

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su prošple sedmice zaključke kojima se ne prihvata nezakonita i štetna odluka o Јedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić.

Prema ovim zaključcima, organi i institucije Republike Srpske neće priznati, ni objaviti rezultate popisa, čiji sadržaj smatraju spornim i koji neće proizvoditi nikakva pravna dejstva.