latinica  ћирилица
29/06/2016 |  15:31 ⇒ 15:35 | Autor: SRNA

Klub Bošnjaka: Najavljeno pokretanje zaštite vitalnog interesa

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske odlučio je danas da pokrene proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa popisom stanovništva u BiH koji su doneseni 21. juna.
Mujo Hadžiomerović - Foto: SRNA
Mujo HadžiomerovićFoto: SRNA

Predsjednik Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović rekao je da je sporna sama uloga zaključaka u smislu da nemaju nikakvog uticaja na institucije BiH i sam popis, ali i to što su zaključci objavljeni u "Službenom glasniku Srpske" prije izjašnjavanja Vijeća naroda, a kasnije, ipak, upućeni Vijeću na razmatranje.

"Narodna skupština je na neki način postala generator rušenja i Ustava i svih procedura koje su propisane poslovnicima", rekao je Hadžiomerović novinarima nakon sjednice Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske.

On je naglasio da je Klub prvobitno smatrao da skupštinskim zaključcima ne daje zanačaj i da ne pokreće proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali da su to, ipak, učinili u želji da se cijela procedura razradi i analizira.

"Sve mislimo da smo iscrpili nepoštovanja procedura, ali ako to ne bi spriječili to bi postala praksa i ubuduće", rekao je Hadžiomerović.

Na 17. posebnoj skupštinskoj sjednici, koja je održana 21. juna, poslanici su usvojili zaključke kojima se ne prihvata nezakonita i štetna odluka o Јedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić.

U zaključcima se navodi da Srpska neće priznati niti objaviti rezultate popisa. Zaključcima je, između ostalog, predviđeno da se pokrene procedura donošenja zakona o popisu u Srpskoj.