latinica  ћирилица
18/07/2016 |  18:46 ⇒ 21:58 | Autor: RTRS

Zašto srpski ministri u SM BiH ne čitaju dopise iz Banjaluke? (VIDEO)

U Sarajevu ponovo ignorišu stav Republike Srpske. Okvirna strategija transporta usvojena je bez podrške Vlade.
Sarajevo-zgrada Savjeta ministara - Foto: RTRS
Sarajevo-zgrada Savjeta ministaraFoto: RTRS

Ministarstvo saobraćaja Republike Srpske jasno je dalo do znanja da neće podržati Strategiju na nivou BiH dok se ne usvoji mehanizam koordinacije. To su ignorisali ne samo u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, nego i svi ministri Savjeta ministara, uključujući i one iz Republike Srpske. 

Više od 250 miliona KM Evropske unije biće potrošeno na transportne projekte, od kojih se nijedan ne nalazi u Republici Srpskoj - Zenica sjever, luka Brčko, Mostar jug i spajanje autoputa Doboj - Banjaluka sa koridorom 5c.

Tu nije kraj problema sa Okvirnom strategijom transporta za narednih 15 godina. Usvojena je bez odobrenja Vlade, čiji stav je ponovo ignorisan. Uslov je bio da se prvo usvoji mehanizam koordinacije, a tek onda izradi Strategija, i to na osnovu strategija sačinjenih na nivou entiteta i Brčko distrikta.

- Јa mislim da mi s njima gubimo vrijeme, sa Sarajevom, jer je nemoguće da mjesecima govorite o jednoj temi, dopisujete se, pišete šta su vaši prioriteti, utvrđujete plan i onda neko to samo izokrene jer je odlučio da tako uradi. Dakle, gubimo vrijeme, nažalost - smatra premijerka Srpske Željka Cvijanović.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH potvrđuju da su predstavnici iz Srpske jasno rekli "NE" Strategiji.

- Dakle, u tom kontekstu nije bila navedena primjedba na dokument i sadržaj Okvirne strategije transporta, nego na neusvajanje mehanizma koordinacije. Dodatno, treba istaknuti da je Okvirna strategija transporta na Vijeću ministara, a ne trebam nabrajati ko su članovi Vijeća ministara, usvojena jednoglasno - kaže Igor Pejić, sekretar Ministarstva.

Srpski ministri u Savjetu ministara su prije 10 dana dobili dopis iz Ministarstva saobraćaja Republike Srpske, u kome su jasno upozoreni da se Strategija izrađuje bez njihovog odobrenja, što je štetno ne samo po Srpsku nego i BiH. Ipak, čini se da poštu ne čitaju, makar ne onu koja dolazi iz Republike Srpske.

- Lično sam nakon ovih nekih komentara iznenađen. Ministar Јusko je na sjednici sve izvijestio da ima u potpunosti saglasnost i jednog i drugog entiteta za Strategiju i da je nju usaglasilo radno tijelo predstavljeno od članova iz Republike Srpske i Federacije - kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Nakon što je završena Strategija transporta za Republiku Srpsku, iz Ministarstva saobraćaja jasno su rekli da dalje od toga ne može bez mehanizma koordinacije. Ne žele da se sa nivoa BiH određuju prioritetni projekti, kaže ministar Neđo Trninić, nego da to rade entitetska ministarstva, koja su za transport i nadležna. Ipak, kaže, najviše ga brine to što do srpskih ministara, čak ni kada su važne stvari u pitanju, ne može da dođe.

- Apsolutno nemam komunikaciju povratnu. Јa šaljem dopise, obavještenja, propise, dokumenta iz kojih se da vidjeti postupanje, nemam povratnu informaciju od naših predstavika, oni jednostavno ignorišu i nastupaju kako nastupaju, a posljedica je ovo - kaže Trninić.

Samo nekoliko dana prije usvajanja Strategije, u Ministarstvo saobraćaja stigao je na uvid tekst od 200 strana i to na engleskom, sa zahtjevom da se o istom izjasne. Nisu stigli, jer je prije njihovog odgovora usvojen.