latinica  ћирилица
19/07/2016 |  07:45 ⇒ 18:48 | Autor: SRNA

Predstavnički dom: Pred dogovorom rješenje za RTV taksu?

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, u drugom čitanju, raspravlja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu BiH.
Predstavnički dom - Foto: Screenshot
Predstavnički domFoto: Screenshot

16.20 Majkićeva je istakla da poslanici ove stranke neće podržati Prijedlog zakona o volonterskim aktivnostima koje organizuju udruženja i fondacije, crkve i vjerske zajednice i institucije BiH jer on nema ustavni osnov. Iistakla je da zakonodavstvo Srspke u cijelosti rješava ovu oblast.

Stav Vlade Srpske jeste da je ovaj zakon nepotreban na nivou BiH, jer Srpska i FBiH imaju zakon kojim uređuju pitanje volontiranja.  Vlada Republike Srpske dostavila je Savjetu ministara BiH mišljenje da je sporan ustavni osnov za ovaj zakon.

U dopisu Vlade Republike Srpske, koji je potpisala premijerka Željka Cvijanović, navodi se stav da je volontiranje u institucijama BiH jedan od načina nezakonitog angažovanja lica i da će stvoriti dodatne troškove, budući da su predloženim zakonom predviđene naknade za ovaj vid angažmana.

Ističući da je pitanje volontiranja u Srpskoj kvalitetno riješeno zakonom, Vlada Srpske upozorava da u prijedlogu zakona o volontiranju na nivou BiH postoji više kontradiktornosti, poput one da provođenje zakona ne zahtijeva dodatna sredstva iako su predviđene naknade za volonterski rad.

15.55 Košarac je rekao da će poslanici ove stranke insistirati da amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Јavnom RTV sistemu BiH, koji je on predložio, bude usvojen u cijelosti. Pojasnio je da poslanici SNSD-a, ukoliko se to ne desi, neće podržati zakon kako ga je predložila Komisija za saobraćaj i komunikacije.

On je predložio amandman prema kojem bi javni RTV servisi ravnopravno dijelili sredstva od prikupljene RTV takse, odnosno po 33,3 odsto, te da neto sredstva od marketinških oglasa budu isključivo pravo RTV servisa koji ih ostvare.

Komisija nije podržala prijedlog Košarčevih amandmana, ali je usvojila amandman kojim se određuje da se sredstva prikupljena od RTV takse dijele tako da BHRT-u pripadne 40 odsto, a RTRS-u i FTV-u po 30 odsto, što je u skladu sa usaglašenim stavom Upravnog odbora Јavnog RTV sistema.

Košarac je istakao da je zabrinjavajuće uporno negiranje stava koji je Klub SNSD-a javno manifestovao putem amandmana da nema potrebe da BHRT kao servis ima nešto značajniju ulogu nego ostala dva servisa.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik DŽaferović iz SDA i Damir Arnaut iz SBB-a najavili su da će njihove stranke podržati samo dio Košarčevog amandmana i to onaj koji se odnosi na sredstva od marketinških oglasa. Oni su pozvali da Košarčev amandman bude razdvojen na dva amandmana, na šta je on odgovorio da na to ne pristaje.

Košarac je naglasio da je sve vrijeme potrošeno na način da bude nađen najbolji mogući metod i model da bude obezbijeđena finansijska stabilnost sva tri servisa. Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić izrazila je rezerve da će elektroprivrede moći da sprovedu naplatu RTV takse, kako je to predviđeno zakonom.

DŽaferović je pozvao poslanike da glasaju za ovo zakonsko rješenje, ocijenivši ga prihvatljivim i boljim u odnosu na prvobitni prijedlog. Predsjedavajući Komisije Momčilo Novaković iz NDP-a smatra da je ovaj zakonski prijedlog ishitren jer se parlament u jednom trenutku našao u situaciji da pod pritiskom menadžmenta i Upravnog odbora Јavnog RTV sistema donosi hitna rješenja. On je najavio da će zakon podržati u prvom čitanju, ali ne i u drugom, ukoliko niko iz Republike Srpske ne bude voljan da podrži zakon u drugom krugu.

Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović najavio je da neće podržati ovo zakonsko rješenje jer njime nije riješen problem finansiranja javnih emitera u BiH.  Prema njegovim riječima, veoma brzo će se pojaviti problemi, kao i do sada.  Lovrinović je ponovo ukazao na problem nesprovođenja važećeg Zakona o javnom RTV sistemu i ponovio da se on direktno krši.

Komisija za saobraćaj i komunikacije usvojila je rješenje kojim se predviđa da se RTV taksa ubuduće naplaćuje putem računa za električnu energiju, umjesto dosadašnjeg, putem telekom operatera. Novaković je rekao da su elektrodistributivna preduzeća kao javna preduzeća obavezna da primjenjuju zakone koje donese Parlamentarna skupština.

Primjena ovog zakona, ukoliko ga usvoje Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, bila bi ograničena na 12 mjeseci, a ukoliko u tom roku ne bude usaglašen i donesen novi zakon koji bi trajno riješio pitanje finansiranja javnih RTV emitera, njegova primjena bila bi nastavljena i nakon tog vremena.

14.09 - Došli smo do prihvatljivog rješenja kada su u pitanju RTV takse i uvjeren sam da postoji većina da se ovo danas uspješno završi, rekao je Mirsad Đonlagić (SBB) jedan od predlagača izmjene i dopune zakona o javnom RTV sistemu BiH.

U Parlamentarnoj skupštini BiH u toku je pauza, nakon koje se očekuje usvajanje ovog zakona. Njima je predviđeno da naplata RTV takse ide uz račun za električnu energiju. Predloženo je da prihod budu raspoređen na tri javna emitera u omjeru 40, 30, 30 posto.

Staša Košarac (SNSD) uložio je amandman da to bude podjednako raspoređeno na sva tri javna emitera, a da prihodi od marketinškog oglašavanja pripadnu onom javnom radio-televizijskom servisu koji je taj prihod ostvario.

"Spremni smo da prihvatimo amandam Košarca u vezi raspodjele da bi došli do konačnog rješenja", rekao je Đonlagić.

13.40 - Predstavnički dom nije podržao zahtjev Savjeta ministara BiH da se o zakonima o povećanju akciza na gorivo odlučuje po hitnom postupku i uputio ih je u skraćenu parlamentarnu proceduru. Skraćenom procedurom predviđeno je njihovo razmatranje u nadležnim komisijama, uz mogućnost predlaganja amandmana, ali u skraćenim rokovima.

Prethodno se poslanicima obratio predsjedavajući SM BiH Denis Zvizdić, koji je od njih zatražio podršku za hitnu proceduru i predložene zakone, tvrdeći da prilikom njihovog predlaganja nisu prekršene procedure ni zakoni.

"UO UIO predlaže politiku, a Savjet ministara je taj koji utvrđuje politiku u ovoj oblasti", rekao je Zvizdić. Sve procedure su ispoštovane i pred sobom imate set zakona koji tretiraju predmetnu problematiku, dodao je Zvizdić.

On je objasnio da su predloženi zakoni bitni jer se njima ispunjavaju preuzete ugovorne obaveze i obezbjeđuju potrebna sredstva za uredno servisiranje ugovora sa EBRD-om i drugim finansijskim institucijama kako bi po planiranoj dinamici bili završeni započeti projekti u vezi sa izgradnjom putne infrastrukture u cijeloj BiH.

Zvizdić je rekao da se predloženim rješenjima utvrđuje akciza i za bio-gorivo i bio-tečnosti, čiji je uvoz u 2013. godini iznosio 470 hiljada kilograma, a u prošloj dostigao 11 miliona kilograma.

Prema njegovim riječima, povećanjem akciza za gorivo biće povećani finansijski kapaciteti institucija BiH, odnosno preduzeća u entitetima i Brčko distriktu za izgradnju auto-puteva, brzih cesta i magistralnih puteva.

Kada su u upitanju dileme kako će se povećanje akciza na gorivo odraziti na cijene proizvoda široke potrošnje, Zvizdić je naveo da cijene životnih namirnica u BiH u prethodnom periodu nisu pratile pad cijena nafte na svjetskom tržištu.

Savjet ministara BiH tražio je od Predstavničkog doma da po hitnom postupku, bez razmatranja u komisijama te predlaganja i usvajanja amandmana, usvoje prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja te Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspođeli prihoda.

Ovim zakonskim prijedlozima obezbjeđuje se dodatnih 10 feninga po litru prodatog goriva za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva od akciza po litru prodatog goriva.

Na osnovu ovih zakona, sredstva od dodatnih akciza bila bi uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva i omogućeno aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

13.00 - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da je zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku zakona kojima se predviđa povećanje akciza na gorivo pokušaj da se Republika Srpska isključi iz donošenja odluka u vezi sa indirektnim porezima.

12.00 - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine nije prihvatio zahtjev poslanika SNSD-a Dušanke Majkić da se sa dnevnog reda sjednice skine zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku zakona kojima se predviđa povećanje akciza na gorivo, uz obrazloženje da je riječ o obaveznim tačkama dnevnog reda.

U dnevni red na zahtjev poslanika DF-a Damira Bećirovića uvršteno je da Predstavnički dom raspravlja o Pismu namjere BiH sa MMF-om. Poslanici su podržali i prijedlog Kluba SDS-a da se u dnevni red uvrsti razmatranje prijedloga zaključka o formiranju interresorne radne grupe za ispitivanje porijekla imovine funkcionera u institucijama BiH.

Zahtjev poslanika SDP-a BiH Denisa Bećirovića da u dnevni red bude uvrštena informacija Savjeta ministara BiH o ustavno-pravnim političkim i bezbjednosnim implikacijama i posljedicama održavanja referenduma u Republici Srpskoj u vezi sa obavezujućim i konačnim odlukama Ustavnog suda BiH odbijen je zbog nepostojanja podrške poslanika iz Republike Srpske.

Inicijativa poslanika SDA Sadika Ahmetovića za smjenu ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka, jer je nedavno zabranio zaposlenima u Ministarstvu inostranih poslova BiH da učestvuju u pripremi komemoracije u Potočarima 11. jula, upućena je u dalju proceduru.

11.38 - Poslanik SDA Sadik Ahmetović, uputio je inicijativu za smjenu ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka.

On je to obrazložio odlukom Igora Crnatka kojom je zaposlenim u MIP-u BiH, navodno, zabranio učešće u organizovanju komemorativnog skupa u Potočarima.

Tokom rasprava o dnevnom redu, poslanik SNSD-a, Dušanka Majkić zatražila je da se sa dnevnog reda skinu izmjene i dopune zakona o akcizama i još dva prateća zakona čije je usvajanje Savjet ministara tražio po hitnom postupku. Ona je rekla da Upravni odbor Uprave za indirekttno oporezivanje nije dao svoj stav o izmjenama i dopunama tih zakona.

Šef Kluba poslanika DF-a Damir Bećirović pokrenuo je inicijativu da Predstavnički dom danas raspravlja o Pismu namjere sa MMF-om.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević podržala je ovu inicijativu, uz zahtjev da se od Savjeta ministara BiH za narednu sjednicu zatraže sva ranija pisma namjere sa MMF-om. Pandurevićeva je u ime Kluba SDS-a predložila da se u dnevni red uvrsti zaključak o formiranju interresorne radne grupe za ispitivanje porijekla imovine funkcionera u institucijama BiH.

10.35 - U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH. Savjet ministara BiH zatražio je hitnu proceduru i za prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Ovim zakonskim prijedlozima od akciza na gorivo bilo bi obezbijeđeno dodatnih 10 feninga po litru za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva. Na osnovu ovih zakona, sredstva od dodatnih akciza bila bi uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća Autoceste i Ceste u BiH, kojima bi bilo omogućeno aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

07.45 - Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma usvojila je prethodno rješenje kojim se predviđa da se RTV taksa ubuduće naplaćuje putem računa za električnu energiju, umjesto dosadašnjeg, putem telekom operatera, ali da bi ono stupilo na snagu, potrebno je da ga usvoje oba parlamentarna doma.

Komisija je podržala amandmane prema kojima bi se prihodi od RTV takse dijelili u omjeru 40 odsto BHRT-u, 30 odsto RTRS-u i 30 odsto za RTV Federacije BiH.

Ukupan neto prihod od oglašavanja bio bi uplaćivan na jedinstveni račun i dijeljen na tri javna emitera u omjeru - 40:30:30 odsto.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac, uložio je amandman koji predviđa da se prihodi od prikupljene RTV takse dijele u omjeru 33,33 odsto RTRS-u, 33,33 odsto FTV-u, i 33,33 odsto BHRT-u.

Drugi dio amandmana SNSD–a previđa da prihodi od marketinškog oglašavanja pripadnu onom javnom radio-televizijskom servisu koji je taj prihod ostvario.

Izvor: RTRS/Srna/Nezavisne