latinica  ћирилица
19/07/2016 |  10:46 ⇒ 10:49 | Autor: TANЈUG

Vučić Hrvatskoj: Bolje da se sami dogovaramo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je Hrvatskoj da bi volio da predstavnici te države posvete veću pažnju saradnji dvije zemlje, te naglasio da je na međuvladinoj konferenciji izjasnio neslaganje sa stavom Hrvatske u vezi zakona o univerzalnoj jurisdikciji.
Vučić u Briselu - Foto: TANЈUG
Vučić u BriseluFoto: TANЈUG

"Neću da se miješam u unutaršnje stvari Hrvatske. Neću da stičem političke poene time što ću žestoko da odgovaram hrvatskim komšijama", istakao je Vučić na pres konferenciji poslije otvaranja poglavlja 23 i 24.

On je rekao da bi volio da se više pažnje posvećuje hrvatsko-srpskoj saradnji.

"Mi već preduzimamo mjere za podršku pripadnicima hrvatske manjine, u skladu sa Deklaracijom koju sam potpisao nedavno sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Miroslavom Lajčakom i Јohanesom Hanom, odgovarajući na pitanje novinara hrvatskog Večernjeg lista da li misli da Srbija treba da mijenja zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

Vučić je podsjetio da Hrvatska ima veoma sličan zakon kao i Srbija, ali sa lošijom odredbom koja se tiče mogućnosti ponovnog preispitivanja odluke sudova, ako Hrvatska nije zadovoljna presudom.

Takođe je naveo da neke zemlje poput Njemačke, Španije ili Belgije imaju istovjetne zakone kao Srbija.

"Upravo zahvaljujući tom zakonu mi smo procesiuirali 14 zločinca koji su učetsvovali u zločinima u Srebrenici", poručio je on.

Vučić je kazao da Srbija nema problem da sporna pitanja rješava u bilateralnim odnosima, i da vjeruje da će dvije zemlje imati dovoljno snage da prevaziđu probleme. Istovremeno je poručio da je za Srbiju bolno i teško da neki od ljudi koje su pravosudni organi Srbije pustili na slobodu nisu na izdržavanju kazni, iako su višestruki počinioci zločina nad Srbima.

"Činimo ustupke zarad dobrih regionalnih odnosa i saradnje", dodao je on.

Nakon konferencije za novinare Vučić je odgovarajući na pitanja predstavnika medija rekao i da je važno da pokušavamo da se dogovaramo sa Hrvatskom i da sami rješavamo nesuglasice, a ne da i oni i mi očekujemo i tražimo pomoć velikih sila.

Odgovarajući na pitanje o hrvatskim uslovima, on je primijetio da je i komesar Јohanes Han pomenuo da "to nije dio akcija", te da ima još zemalja koje posjeduju slične norme, poput Njemačke, Belgije, Italije i Španije.

"Nisam danas htio da govorim o slučaju Marić i drugim, jer želimo da gledamo u budućnost, a ne u prošlost", rekao je Vučić, dodajući da je i to razlog zašto ponekad ne razumije neke primjedbe.

Važno je da radimo na budućnosti, bilateralno, da pokušavamo da se dogovaramo.

"To je važnije nego da mi uvek moramo da očekujemo i tražimo podršku kancelarke Merkel, Amerikanaca, Francuza ili da oni traže njihovu podršku. Bolje je da te stvari sami rješavamo", zaključio je Vučić.