latinica  ћирилица
19/07/2016 |  11:25 ⇒ 11:25 | Autor: Agencije

Egiptolozi rekonstruisali "primitivnu mašinu" iz Velike piramide

Drevni Egipćani stvorili su jednostavan sistem blokova i brazdi unutar Velike piramide u Gizi, kako bi zaštitili Kraljevu odaju od pljačkaša grobova.
Piramida (Foto: Thinkstock) -
Piramida (Foto: Thinkstock)

Na kanalu Sajens, egiptolog Mark Lener “oživio“ je taj sistem uz pomoć kompjuterskih animacija.

On sistem unutar “Velike piramide“ naziva “primitivnom mašinom“.

Mnogi stručnjaci vjeruju da su se u Kraljevoj odaji nekada nalazili ostaci faraona Keopsa, vladara koji je naručio izgradnju Velike piramide u Gizi.

Najviša piramida ikad izgrađena u Egiptu smatrana je “svjetskim čudom“ i pored Kraljeve odaje, ima i dve velike prostorije nazvane Kraljičina i Podzemna odaja. Namjena ovih prostorija nikad nije razjašnjena.

Kako bi zaštitili faraonovu grobnicu, drevni Egipćani napravili su niz brazdi i blokova skrivenih iza zidova piramide. Iako je to poznato još od 19. vijeka, sada je njihova izgradnja rekonstruisana na osnovu kompjuterske animacije.

Sistem je bio sofisticiran za to vrijeme, objašnjava Lener, dodajući da je on blokirao ulaz u Kraljevu odaju, zbog čega je lopovima bilo mnogo teže da provale u nju.

Ipak, mašina nije uspejla da zaštiti Kufuovo mjesto večnog počivanja. Danas je sve što je ostalo od njega, sarkofag od crvenog granita.

Lener smatra da je odaja opljačkana između kraja Keopsove vladavine i sloma Starog kraljevstva (oko 2134. godine pre nove ere).

Egiptolog Zahi Havas, bivši ministar antikviteta Egipta, smatra da je sarkofag u Kraljevoj odaji samo mamac, čija je uloga bila da pljačkaše ubijedi da su pronašli pravu Keopsovu grobnicu.

“Mislim da Keopsova odaja još nije pronađena i da su sve tri prostorije napravljene da bi zavarale lopove. Mislim da je Kufuovo blago i dalje skriveno negdje u Velikoj Piramidi“, rekao je Havas.

Trenutno je u toku projekat skeniranja Velike piramide uz pomoć različitih tehnologija. Istraživači u tom projektu se nadaju da će pronaći neku skrivenu odaju.