latinica  ћирилица
19/07/2016 |  12:02 ⇒ 14:37 | Autor: Agencije

Vučić i Mogerini: Potrebni bolji rezultati u dijalogu Beograda i Prištine (FOTO)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Briselu sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini o napretku Srbije na putu evrointegracija, dijalogu u okviru normalizacije odnosa Beograda i Prištine i ekonomskom jačanju Zapadnog Balkana.
Vučić i Mogerini (arhiv) - Foto: TANЈUG
Vučić i Mogerini (arhiv)Foto: TANЈUG

Vučić je poslije susreta sa Federikom Mogerini rekao da su potrebni bolji rezultati u dijalogu Beograda i Prištine.

On je istakao da je sa Mogerinijevom razgovarao o poglavlju 35, odnosno nastavku dijaloga sa Prištinom, na koji način je to formatizovano, ali i da se suštinski donese bolji rezultat koji bi značio stabilnost tog dijela Balkana.

"Ali, da ne budu u teškoj situaciji ni Beograd, ni Priština, jer nam je najmanje potrebno da imamo bilo kakve nove sukobe, političke ili bilo koje druge svađe", rekao je Vučić.

On je dodao da se razgovor odnosio i na to kako dodatno ekonomski ojačati region dovođenjem stranih investicija i da se podstakne još više investitora da dolaze, prenijeli su beogradski mediji.

"Rast je nešto što najbolje leči sve političke rane i probleme. Bolji životni standard ljudi je od najvećeg interesa", rekao je Vučić.

On je dodao da je bilo riječi i o evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima sa EU i da očekuje naporan rad i u avgustu konkretne rezultate.

"Zahvalio sam visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federiki Mogerini na ličnoj podršci našem EU putu", istakao je Vučić.

On je na svom tviter nalogu naveo da je tokom sastanka bilo riječi i o nastavku dijaloga sa Prištinom, kao i o ekonomskom jačanju regiona Zapadnog Balkana.

Iz EU je ranije najavljeno da će razgovori Beograda i Prištine na najvišiem nivou biti nastavljeni odmah po formiranju vlade u Srbiji.

Iz kabineta Mogerinijeva, koja posreduje u ovim razgovorima, napominju da je sprovođenje postignutih dogovora od ključnog značaja za nastavak dijaloga, ali i za napredak u procesu evrointegracija i Srbije i samoproglašenog Kosova.

VUČIĆ: HODŽAЈEVE IZЈAVE O DEMARKACIЈI NAMIЈENjENE KOSOVSKIM ALBANCIMA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je izjava ministra samoproglašenog Kosova Envera Hodžaja o potrebi demarkacije granice između Kosova i Srbije namijenjena za unutrašnje potrebe albanskog stanovništva i da nema veze sa pristupom EU.

Vučić je rekao novinarima u Briselu da ne želi da se miješa u izjave prištinskih zvaničnika.

On je dodao da će uskoro da se sastanu timovi Beograda i Prištine kako bi se riješila neka tehnička pitanja, poput broja baznih stanica za mobilnog operatera, prenio je "Sputnjik".

Ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Enver Hodžaj rekao je da Priština treba da izvrši "demarkaciju granice" sa Srbijom u roku od dvije godine i optužio Beograd za "neprijateljsku politiku" prema takozvanoj kosovskoj državi.

Zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev rekao je ranije da se demarkacija ne može praviti tamo gdje granice nema i da se Priština ne nada da će Srbija ikada iscrtavati granice ka svojoj južnoj pokrajini.