latinica  ћирилица
19/07/2016 |  15:41 ⇒ 17:16 | Autor: SRNA

Dveri - Srbija će postati najveći azilantski centar u Evropi

Srpski pokret "Dveri" upozorio je danas da će, nakon što sve zemlje EU zatvore svoje granice, Srbija postepeno postati najveći azilantski centar u Evropi, ako uskoro ne primijeni restriktivne mjere.
Migranti u Srbiji (foto: V.Živojinović, M Milanković) - Foto: blic.rs
Migranti u Srbiji (foto: V.Živojinović, M Milanković)Foto: blic.rs

U saopštenju pokret "Dveri" navodi da uprkos zvaničnom prekidu kretanja izbjeglica preko zapadnobalkanske rute od 18. marta u Srbiju i dalje stižu novi migranti, i to svakoga dana u sve većem broju i u sve težem psihofizičkom stanju.

Navodi se da Mađarska vraća u Srbiju migrante koje ne želi na svojoj teritoriji, a da je Srbija već obezbijedila smještaj za 6.000 migranata, dok je trenutno u Srbiji njih 3.000, što je, kako ističu, apsolutno preveliki broj.

"Mađarska i druge zemlje EU iz našeg okruženja dnevno puštaju ukupno 30 migranata iz Srbije na svoju teritoriju, što znači da ovih 3.000 migranata neće napustiti Srbiju najmanje četiri meseca, a pitanje je koliko novih će u međuvremenu u Srbiju ući - ako ne promenimo politiku po ovom pitanju", navodi se u saopštenju.

"Dveri" su zatražile od vlasti promjenu politike prema migrantskoj krizi i istakle da je "prosto neverovatno da sve evropske zemlje imaju restriktivni pristup, a jedino Srbija i dalje drži liberalni pristup migrantskoj krizi".