latinica  ћирилица
19/07/2016 |  15:45 ⇒ 20/07/2016 | 08:11 | Autor: RTRS

Ministar Mirjanić Vigemarku: Očekujemo da se ispoštuje dogovoreno

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirajnić uputio je Lars Gunaru Vigemarku, šefu delegacije EU u BiH, pismo u kojem ga podsjeća na sprovođenje dogovora na sastanku, održanog 13. jula u Istočnom Sarajevu.
Vlada RS - Foto: RTRS
Vlada RSFoto: RTRS

Na ovom sastanku razgovarano je o više različitih tema koje se tiču adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te dodatnim pitanjima koja su od značaja za stabilnost i razvoj poljoprivredne proizvodnje u BiH.

Kako se podsjeća u saopštenju, sastanku su prisustvovali Vigemark, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar poljoprivrede Njemačke Kristijan Šmit. U razgovoru predsjednika Dodika i ministra Šmita usaglašeno je da Svjetska banka kao nezavisna institucija izvrši analizu efekata adaptacije SSP po poljoprivredu Republike Srpske i BiH.

Na bazi ove analize definisaće se mjere za saniranje negativnih efekata adaptacije SSP-a na poljoprivredni sektor Republike Srpske i BiH u čemu će odlučujuću ulogu imati Njemačka.

Takođe je dogovoreno aktiviranje autonomnih trgovinskih mjera za voće i povrće, te rješavanje provoza živih životinja i roba životinjskog porijekla kroz zemlje Evropske unije, odmah po parafiranju protokola uz SSP. Dodatne ponude, koje su  kako navodi Ministarstvo poljoprivrede RS, iskazali Vigemark i ministar Šmit odnosile su se na rješavanje kreditnog aranžmana sa MMF, te korištenje predpristupnih fondova EU (IPARD II). Kako se navodi, od Vigemarka i Šmita su dobili uvjerenje da neće biti novih ograničenja u pristupu ovim sredstvima, nakon parafiranja sporazuma.

S obzirom  na to, da je BiH juče parafiranjem SSP ispoštovala svoj dio preuzetih obaveza sa tog sastanka, očekuje se i da će ostale dvije strane realizovati preuzete obaveze, a koje su i sami potvrdili, zaključuje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.