latinica  ћирилица
20/07/2016 |  08:21 ⇒ 09:40 | Autor: RTRS

Novi hrvatski ultimatum Srbiji?

Hrvatska će uskoro poslati Srbiji zahtjev za suspenziju zakona o univerzalnoj nadležnosti i odrediti rok do kada to Beograd mora da uradi, pišu "Večernje novosti".
Zagreb - Foto: RTRS
ZagrebFoto: RTRS

"Večernje novosti" navode da ova nova pretnja Srbiji dolazi dvadeset i četiri časa nakon što su u Briselu otvorena poglavlja 23. i 24., za koja je Zagreb dao “zeleno svjetlo“ u posljednji čas.

Iz Zagreba poručuju da će u protivnom spriječiti napredovanje Srbije prema EU, ali nije navedeno kako.

Istovremeno, hrvatska Vlada odlučila je da osnuje komisiju koja će pratiti sprovođenje prelaznih mjerila u poglavljima 23. i 24. stime da će posebna pažnja biti posvećena, kako se iz Zagreba tvrdi, “sprovođenju obaveze ukidanja zakonodavstva kojim Srbija proširuje svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susjedne zemlje“.

Članovi ovog tijela su ministri spoljnih poslova, odbrane, veterana, finansija i unutrašnjih poslova, te savjetnici premijera i predsjednice Hrvatske, te glavni državni tužilac.

Za koji dan Hrvatska će tražiti od Srbije da se izjasni i oko izjave Milana Petrovića iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine, koji je rekao da Srbija nema namjeru da mijenja ili povlači zakon o univerzalnoj nadležnosti. Ta je izjava izazvala brojne reakcije veteranskih udruženja koja zamjeraju sadašnjoj vlasti što nije tražila odgađanje otvaranja poglavlja 23. i 24, pišu "Večernje novosti".

Izvor: Večernje novosti