latinica  ћирилица
20/07/2016 |  09:01 | Autor: RTRS

BL ART Festival, u Banjaluci od 5. do 10. septembra

Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto“ od 5. do 10. septembra organizuje peti regionalni BL ART Festival.
Banja Luka Art Festival - Foto: RTRS
Banja Luka Art FestivalFoto: RTRS

Za razliku od prethodnih, ove godine festival nezavisne umjetničke scene trajaće pet dana. Јedan od novitet Festivala je što će se program odvijati na različitim lokacijama u Banjaluci, pored uobičajenog programa u Društveno Kulturnom Centru Incel.

U sklopu izložbenog segmenta programa, posjetiocima festivala će se predstaviti vizuelni umjetnik Vanja Vikalo koji stvara pod sinonimom Linnch, a njegova samostalna izložba će biti postavljena u Art Klubu Prostorod 5. septembra.

U saradnji sa studentima Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, u krugu DKC Incela, biće izvedena predstava “Bure baruta“ koja je nastala po tekstu Dejana Dukovskog, u izvođenju klase profesora Željka Mitrovića.

“Bure baruta“ je nagrađena prvom nagradom na ovogodišnjem beogradskom festivalu FIST.

U okviru filmskog segmenta programa, u četvrtak, 8. septembra u DKC Incelu, premijerno će biti prikazan dokumentarni film “Girlpower“ češke grafiti umjetnice Sany. “Girlpower“ je dokumentarni film koji je ona snimila putujući sedam godina po evropskim i svjetskim metropolama, prateći žene na ilegalnoj grafiti sceni i njihovu emancipaciju.

Od 9. septembra i u sklopu DKC Incela, dnevni program festivala će uključivati i ulične i grafiti umjetnike, radionice i kreativni buvljak.

Ove godine, vizuelni identitet festivala i logo potpisuje mlada tatu umjetnica, ilustratorica i grafička dizajnerica Maja Kiuk koja djeluje pod sinonimom d0xi.

Muzički program festivala će trajati tri dana, od 08. do 10. septembra, u glavnom prostoru DKC Incela.

Nastupaju:

ČETVRTAK – 08/09: Repetitor (Beograd) i Stonebride (Zagreb)
PETAK – 09/09: Nina Hudej/Nina Belle [Warrego Valles] (Ljubljana) i Psychos - ženski DJ duet (Banjaluka)
SUBOTA – 10/09: Ti (Beograd) i VVhile (Beograd)