latinica  ћирилица
21/07/2016 |  11:07 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Brčko: Građani protiv naplate parkinga (VIDEO)

U Brčkom se privodi kraju asfaltiranje parking prostora i obilježavanje mjesta za parkiranje automobila gdje je to moguće.
Brčko - parking - Foto: RTRS
Brčko - parkingFoto: RTRS

Nakon toga počinje naplata usluge parkiranja, čemu se građani, uglavnom, protive. Skupština i Vlada Distrikta još nisu prenijeli svoje nadležnosti Јavnom preduzeću Putevi da može da ubire prihode od naplate parkinga. 

Iako se usluge parkiranja još ne naplaćuju, Skupština je usvojila cjenovnik prema kojem se za parkiranje automobila na sat vremana u prvoj zoni plaća jedna KM, ili pet KM na dan. Sat parkiranja u drugoj košta 60 feniga ili tri KM na dan, a 40 pfeniga platiće vozač koji na sat vremena parkira automobil u trećoj zoni. To je za građane još jedan udar na standard.

U novoj organizaciji naplate parkinga, još gore će proći stanari u stambenim zgradama, čija imovina je prenesena na korišćenje i upravljanje Јavnom preduzeću Putevi. Od plaćanja parkinga neće biti ni oni izuzeti, pa su odlučni da sačine peticiju, u kojoj će zahtijevati da se stanari zgrada oslobode ove obaveze.

- Zahtijevaćemo da se taj parking prostor ne naplaćuje, jer to je još jedan namet stanarima. Mnogi imaju kola vrijedna dvije hiljade maraka, a možda plaćaju mnogo više za parking - kaže pokretač peticije Petar Burgić.

U Putevima odgovaraju da je sva javna imovina u Brčkom vlasništvo Distrikta pa i prostor oko zgarda kojima su nekada upravljali takozvani sizovi. Tim prostorom će prema Statutu Distrikta poslovati i upravljati ЈP Putevi.

- Oni koji su vlasnici stana imaju samo pripadajući dio stambenog prostora, tj. uslužnog prostora, kroz hodnike, liftove itd, a što se tiče placeva pred zgradom, to sigurno niko nije kupio - kaže direktor ovog preduzeća, Miroslav Miškić.

I nakon izgradnje 1850 parking prostora to će biti dio potreba za 27 hiljada registrovanih automobila u Brčkom, ne računajući učešće u saobraćaju vozila iz drugih podrčja. Ovaj problem moguće je trajno otkloniti samo izgradnjom etažnih garaža, što je i cilj Puteva u narednom periodu.