latinica  ћирилица
21/07/2016 |  13:54 ⇒ 13:57 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo: 24 godine od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca

Na praznik Svetog velikomučenika Prokopija u crkvi u Vojkovićima, služen je parastos za 217 poginulih boraca Druge sarajevske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.
Parastos za poginule borce Druge sarajevske lake pješadijske brigade - Foto: SRNA
Parastos za poginule borce Druge sarajevske lake pješadijske brigadeFoto: SRNA

Borci iz Istočne Ilidže 1992. godine nadljudskim naporim odbranili su prostor na kojem su živjeli. Spriječeno je probijanje linija a pripadnici tzv. Armije R BiH nisu uspjeli da se daljim napadima probiju prema Palama i Sokocu. Za Republiku Srpsku na ovom području život je dalo 217 boraca, a njima u spomen upriličen je Marš mira na Ilinjaču i istorijski čas za učenike. 

Stojanki Šiljegović, suprug Dragan poginuo je 1993. godine braneći rodni prag, a ona je ostala sama sa troje djece. Danas, iako su osjećanja pomiješana, ponosna je što i nakon 24 godine stradali nisu zaboravljeni.

Milan Međo je od prvog dana stao na branik otadžbine kako bi zaštitio svoju porodicu. Sjeća se avgusta 1992. godine i napada na Vojkoviće i kaže da se tada niko nije plašio za svoj život - bilo je važno odbraniti svoj narod.

"Svaki borac koji se borio u otadžbinskom ratu, treba da bude ponosan na to što je stvorio i što se rodilo poslije te borbe, iako mnogi to osporavaju. Mi smo zaslužni, imamo svoju državu i hvala Bogu na toj državi", kaže Milan Međo.

Svi su saglasni da istorija ne smije biti izmijenjena, da se mora njegovati i čuvati i prenositi na buduće generacije.

Četvrtog avgusta 1992. godine snage tzv. Armije RBiH krenule su u osvajanje srpske teritorije na prostoru Vojkovića, Krupca i Grlice, ali su uspješno zaustavljene.

Tokom rata Srbi su na ovim prostorima težili ka tome da opstanu i ostanu na vjekovnim ognjištima.

Na Ilinjači je za učesnike Marša mira bio upriličen istorijski čas, a učesnici su poručili da ovaj Marš nije provokacija, već poruka da je Istočno Sarajevo grad mira.