latinica  ћирилица
21/07/2016 |  14:27 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Počeo Demofest

Konferencijom za medije u banjalučkom Domu omladine, danas je zvanično počeo 9. Demofest. Istovremeno su otvorene i dvije izložbe, kao prvi festivalski sadržaji koji su predstavljeni publici.
Demofest - Foto: RTRS
DemofestFoto: RTRS

- U prethodnom periodu, nažalost, ugašeni subrojni banjalučki festivali, od Kratkofila, pa do Flastera, kao najskorijeg primjera. Zbog toga osjećamo još veći teret i obavezu da uspijemo. Ove godine smo ponudili najviše što možemo, u skladu sa budžetom kojim raspolažemo, i nadamo se da će svi uživati u ova tri dana, jer nam je svaki vid podrške značajan - istakla je Brankica Јanković, direktorica Demofesta.

Đorđe Mišić, izvršni direktor za marketing i prodaju u kompaniji m:tel, koja je prijatelj festivala od njegovog pokretanja, rekao je da ima velika očekivanja od ovogodišnjeg Demofesta.

- Od ovog Demofesta očekujem da će, kao i svake godine, podići ljestvicu očekivanja sa još više ljudi, još boljim nastupima demo bendova, a i da će se kompanija m:tel, kao devetogodišnji prijatelj festivala, još bolje predstaviti. Mediji će imati razlog više da sjajno pišu, jer smo, u saradnji sa organizatorima, odlučili da ove godine malo pokrenemo i motivišemo naše muzičko novinarstvo, jer je ono vrlo bitno za promociju rok muzike. Prvi put će biti nagrađen jedan rok novinar ili novinarka za svoje autorsko djelo, a nagrada će biti laptop - najavio je Mišić.

Generalni sponzor festivala je Nektar pivo, brend Banjalučke pivare, a Nikolas Peni, direktor ove kompanije, izrazio je zadovoljstvo ponovnim ujedinjenjem Nektar piva i Demofesta.

- Osjećamo da je ova kombinacija siguran znak da je Banjaluka samouvjerena u sopstvenoj promociji, ali i promociji svojih brendova. Banjaluka je tokom ljeta divno mjesto, a Demofest je odlična prilika za privlačenje ljudi, naročito mladih. Ovo je značajno za lokalnu ekonomiju, jer turisti donose novac, ali i zbog unaprijeđenja sveukupne slike našeg grada i države pozitivnim primjerima. Želimo da povežemo naš brend sa dobrim vremenima i lijepim uposmenama. Zbog toga vidimo Demofest kao idealnu promociju Nektar piva - naveo je Peni.

Uz Demofest je i ove godine kompanija Hjuavej, čiji je pametni telefon Huavej P9, kreiran u saradnji sa kompanijom Lajka, oficijelni telefon festivala.

- Drago mi je što je Hjuavej ponovo na Demofestu, jer je to jasan znak da se nastavlja i razvija saradnja između jednog od najvećih festivala na Balkanu i jednog od najvećih proizvođača pametnih telefona u svijetu - kazao je Dalibor Ritan, manadžer ove Hjuavej za BiH.

Najavljeno je i da će tokom festivala biti prikupljan i recikliran plastični otpad, u sklopu saradnje sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS. U pitanju će biti nastavak društveno odgovornih aktivnosti, započetih donacijom kuhinjske opreme Ugostiteljskoj školi u Banjaluci, u saradnji sa kompanijom Metalac.

Danas su otvorene i dvije izložbe – izložba muzičkih eksponata pod nazivom "Rok muzej" i fotografska izložba "Total Experience", autora Bojana Vasiljevića.

U takmičarskom programu Demofesta nastupiće 33 benda, dok će u revijalnom dijelu svirati Mando Diao, Dub Pistols, The Sisters of Mercy, Bombaj štampa, Hladno pivo, Kolja i Grobovlasnici, ZAA, Nord, S.K.A. i Rezerve.