latinica  ћирилица
21/07/2016 |  15:16 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Bijeljina: U toku proširenje toplovodne mreže (VIDEO)

U Bijeljini je u toku proširenje toplovodne mreže. Riječ je o projektu toplifikacije užeg centra grada koja je počela 2013. godine nakon čega će se na gradsko grijanje moći priključiti zgrada administrativne uprave grada, biblioteka, tržni centar "Emporium" kao i stambeni i poslovni objekti u centru grada.
Toplovodna mreža - Foto: SRNA
Toplovodna mrežaFoto: SRNA

Ovaj posao vrijednosti 300.000 maraka u potpunosti finansira Grad Bijeljina. 

Dio toplovoda od zgrade gradske uprave do biblioteke urađen je 2013. godine. Zbog poplava naredne godine ovaj posao nije nastavljen,a materijal za dionicu toplovoda koja se sada radi nabavljen je prošle godine. Završetkom ovog posla na gradsko grijanje biće priključeno novih 5.000 metara kvadratnih poslovnog i stambenog prostora.

- U prvom navratu biće prikljućena zgrada administracije uprave grada i gradska biblioteka, ali su stvorene mogućnosti da se priključe i drugi korisnici na ovom potezu i kuda prolazi mreža. Ranije smo razgovarali i sa Pavlović bankom koji su takođe bili zainteresovani, rekao je Raco Marjanović, direktor Toplane u Bijeljini.

Uz redovan godišnji remont postrojenja i kotlarnice neophodno je sanirati i dotrajalu mrežu. Već godinama najkritičnije je u Ulici Majora Dragutina Gavrilovića jer je mreža bila dugo u vodi zbog poplava.

- U planu je i zbog te tako loše mreže u Ulici Majora Dragutina Gavrilovića kod mosta. U  toj ulici da napravimo jedan šaht sa velikim ventilima da u slučaju kvara možemo jedan dio grada da odvojimo, da možemo jedan dio grada da grijemo. Da se ne  obustavlja kompletno, istakao je Dragiša Tojić,inženjer u Toplani Bijeljina.

Gradska toplana u Bijeljini godinama se bori da od korisnika naplati potraživanja koja su sada dostigla 317.000 mraka. Dok su jedni zadovoljni grijanjem, drugi nisu.

Cijena grijanja nije korigovana proteklih pet godina. Fizička lica po metru kvadratnom grijanje plaćaju 2.75 maraka, a 5.80 maraka je cijena za pravna lica.