latinica  ћирилица
21/07/2016 |  15:40 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Osveštana crkva u Krtovi (VIDEO)

Vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom osveštao je danas u Krtovi, ozrenskom naselju u federalnoj opštini Lukavac, crkvu Svetog velikomučenika Prokopija.
Crkva Krtova - Foto: RTRS
Crkva KrtovaFoto: RTRS

Osvećenju hrama čija je izgradnja počela 1991. godine, prisustvovalo je više stotina vjernika.

Selo Krtova podijeljeno je međuentiteskom linijom na opštine Petrovo i Lukavac. Rajko Ćosić se u federalni dio Krtove vratio odmah poslije rata. Ponosan je, kaže, što je doživio da se u njegovom rodnom selu oglasi crkveno zvono.

Ćosić se nada da će u Krtovi biti bolje uređena infrastruktura, a u tim poslovima očekuju pomoć lokalnih vlasti.

- Mislim da se čovjek na svom ognjištu najljepše osjeća i nije važno ko je, šta je. Čovjek treba da zna odakle potiče - kaže Ćosić.

- Ovaj hram jeste hram Božji, ali je on u isto vrijeme i simbol vašeg identiteta duhovnoga, crkvenoga, molitvenoga, vaše vjere - istakao je vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

U Krtovu se vratio znatan broj njenih predratnih stanovnika, ali je malo mladih. U opšini Lukavac kažu da je Krtova ipak primjer održivog povratka i da očekuju da će i mladi u njoj naći svoje mjesto.

Načelnik opštine Lukavac DŽevad Mujkić istakao je da su MZ Krtova i MZ Sižje dobar primjer održivog povratka.

Krtovljani koji su se vratili ne namjeravaju više da se sele. Očekuju veću pomoć kako bi, kažu, otvorili proizvodni pogon u kojem će se zaposliti povratnici.