latinica  ћирилица
22/07/2016 |  10:51 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Vlajki: FBiH potrebno koordinaciono tijelo za terorizam

Univerzitetski profesor Emil Vlajki smatra da elementarna logika i zdrav razum govore da, za razliku od Federacije BiH /FBiH/, Srpskoj nije potrebno policijsko koordinaciono tijelo za borbu protiv terorizma na nivou BiH, kojim se "mic po mic" želi stvoriti unitarna država.
Emil Vlajki - Foto: RTRS
Emil VlajkiFoto: RTRS

Vlajki je naveo da bi bilo monstruozno tvrditi da su svi muslimani teroristi, ali da je činjenica da su, najvećim dijelom, svi teroristi bili muslimani.

"FBiH je ta koja ima istinski problem sa potencijalnim terorizmom. U Srpskoj eventualne terorističke grupe i pojedinci su malobrojni i lako se kontrolišu. Srpska nema problem sa terorizmom, dok je u FBiH problem ozbiljan. Terorizam je tu kao živi vulkan koji se sve češće aktivira i izvan granica FBiH, u Srpsku i u svijet", naveo je Vlajki u saopštenju.

On je istakao da je koordinaciono policijsko tijelo apsolutno potrebno u FBiH, "koja očito nije u mogućnosti da se izbori s problemom terorizma".

Vlajki je dodao da bi bilo dobro i korisno da policijske strukture FBiH zajedno sa policijskim antiterorističkim organizacijama međunarodne zajednice što prije koordinišu svoje napore protiv terorizma kao planetarne pošasti.

On kaže da se na svjetskom i lokalnom nivou, te u BiH, zna ko je vršio terorističke napade u Bugojnu, Sarajevu i Zvorniku, kao i odakle se regrutuje većina boraca za "Islamsku državu".