latinica  ћирилица
23/07/2016 |  12:25 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Trebinje: Književno veče Vladimira Pištala (VIDEO)

Književna djela Vladimira Pištala, jednog od najznačajnijih savremenih pisaca, predstavljena su sinoć na Crkvini, kod Trebinja.
Trebinje - književno veče - Foto: RTRS
Trebinje - književno večeFoto: RTRS

Osim o romanu "Tesla, portret među maskama", za koji je dobio NIN-ovu nagradu, Pištalo je premijerno govorio odlomke iz rukopisa o Andriću, koji će uskoro u štampu. 

Pištalo je poznato i prizanto ime u književnosti i profesor američke i svjetske istorije na Beker univerzitetu u Masačusetsu. Trebinjcima je poručio da mu je čast i privilegija da govori o svojim djelima baš na Crkvini.

- Ovo je povlašteno mjesto, mjesto moći, a imao sam čast da u obnovljenom Vladičanskom dvoru budem prvi književnik koji je govorio - kaže Pištalo.

Za roman "Tesla, portret među maskama" dobio je NIN-ovu nagradu i nagradu Biblioteka Srbije, za najčitaniju knjigu. Roman o životu velikog Tesle pisao je punih osam godina, prikupljajući podatke sa svih strana. Uz Teslu, Pištalovo književno djelo obilježili su Beograd i Andrić. Na Crkvini je kazivao je odlomke iz neobjavljenog rukopisa o Andriću.

- Te teme su nekako birale mene. O Tesli sam htio da pišem od šesnaeste godine, Andrića sam čitao od šeste i pisao sam o Beogradu, kao triologija - kaže Pištalo.

Književno veče upriličeno je u organizaciji Eparhije zahumsko- hercegovačke i primorske i trebinjskog odbora Prosvjete.