latinica  ћирилица
23/07/2016 |  17:25 ⇒ 24/07/2016 | 08:17 | Autor: RTRS

Na zgradi nekadašnjeg logora za Srbe nema mjesta za Spomen ploču (VIDEO)

Predsjednik Saveza logoraša Srpske Branislav Dukić najavio da će ponovo od sarajevskih vlasti tražiti dozvolu za postavljanje spomen-ploče u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", koja je u ratu bila logor za Srbe.
Viktor Bubanj - spomen ploča - Foto: RTRS
Viktor Bubanj - spomen pločaFoto: RTRS

Danas je to sjedište Tužilaštva i Suda BiH, koji je zbog ratnih zločina nad srpskim civilima na tom mjestu, Ramiza Avdovića osudio na tri, a Јulijana Nikolaja Vintilu na dvije godine zatvora.

Lokalna vlast u Sarajevu 2003. godine grubo je spriječila srpske logoraše i zvaničnike da na mjestu stradanja sarajevskih Srba postave spomen-ploču, koja sada skuplja prašinu u podrumu Elektrotehničkog fakulteta u Lukavici.

Bolna je istina da spomen-ploča , prevrnuta skuplja prašinu u vlažnom podrumu, dijeleći tako sudbinu predmeta ratnih zločina nad Srbima u Tužilaštvu i Sudu BiH.

Prevrnuta spomen- ploča za ubijene i mučene srpske civile u logoru Viktor Bubanj

"Znam da se ploča još uvijek nalazi na ETF u Lukavici. Јa samo mogu odnijeti spomen ploču u kancelariju Saveza logoraša Republike Srpske, da stoji tamo ,a sve ostalo je i na vlastima Republike Srpske, da pokušamo da alarmiramo sve da se ta ploča postavi tamo gdje joj je mjesto", kaže Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS.

A mjesto joj je na kapiji ili zgradi bivše kasarne Viktor Bubanj u koju je ratna vlast Alije Izetbegovića poslala više od 5.000 Srba, uglavnom civila, to je bio samo jedan od 126 logora za Srbe u Sarajevu.

"Među kojima je bilo i djece i beba. Imamo taj dokaz od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koji je registrovao te osobe u kasarni Viktor Bubanj", dodaje Dukić.

Srpskim logorašima, 2003.godine nije dozvoljeno da postave spomen-ploču i svijetu posvjedoče o 70 ubijenih Srba i patnjama hiljada u logoru Viktor Bubanj.

"Evo, u ovoj kući zla ja sam bio. Stalno me izvodili na ispitivanje i premlaćivanje i ovdje nije bilo dana kad nisam batine primio", riječi su bivšeg logoraša Slobodana Gutalja. 

Logor za Srbe u kasarni Viktor Bubanj

Najveća uvreda za srpske logoraše bila je pretvaranje njihovog mučilišta u Sud i Tužilašto BiH. Samo oni znaju kako im je danas teško doći po pravdu u zgradu u kojoj su ubijani i premlaćivani. A pravda nedostojna te riječi, za ubijanje i torture u kasarni Viktor Bubanj, na simbolične zatvorske kazne osuđeni jedan kuvar i stražar. Nije se istražilo po čijem nalogu je oformljen logor, ko je hapsio Srbe u Viktoru Bubnju.

"Pokojni otac, zvao se Јanko je bio četiri dana ovdje koga su ubili i izbacili su ga dole kod dimnjaka", kaže Slavica Sikima, kćerka ubijenog Јanka Sikime.

Stotine zaposlenih gotovo svakodnevno dolaze na posao u Sud i Tužilaštvo BiH. Redovne i dobre plate jače su od nelagode da rade u nekadašnjim ćelijama smrti za Srbe, čije stradanje smo zaboravili kao spomen ploču u podrumu.