latinica  ћирилица
24/07/2016 |  14:07 | Autor: SRNA

Vulin: Uskoro usvajanje strategije o starenju

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije završilo je Strategiju o starenju, a sljedeća godina će biti proglašena za godinu međugeneracijske solidarnosti, rekao je minstar rada Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG

"Ova strategija trebalo bi da bude usvojena odmah po formiranju nove vlade Srbije", rekao je Vulin novinarima u Bačkoj Palanci.

Vulin je naveo da se u Srbiji, nakon dugogodišnje svađe generacija, mora njegovati međugeneracijska solidarnost jer je, često iz političkih razloga, unucima govoreno da su im djedovi "pojeli budućnost", a djedovima da su im neodgovorni unuci nedostojni nasljednici.

"Nije istina ni jedno, ni drugo", rekao je Vulin.

Navodeći da u Srbiji postoji veliki broj starijih, Vulin je istakao da starost ne smije da bude kazna, već samo jedno od životnih doba u kojima se još može učiti, napredovati, razvijati se, prenose beogradski mediji.

On je dodao da u Srbiji ima i mnogo agresije, vršnjačkog nasilja, nasilja nad starijima, koji često ne budu prijavljeni.

"Nepoznavanje rađa strah, agresiju, nepoštovanje i zato hoćemo da upoznamo decu sa starijima, hoćemo da ih naučimo da vole i poštuju jedne druge", rekao je Vulin.

Vulin je u Bačkoj Palanci prisustvovao međugeneracijskom druženju djece iz hraniteljskih porodica i korisnika Gerontološkog centra Bačka Palanka.