latinica  ћирилица
27/07/2016 |  09:59 | Autor: SRNA

Turska: Objavljeni nalozi za pritvaranje 47 novinara

Vlasti Turske objavile su danas naloge za pritvaranje 47 novinara, prenijela je stanica Si-En-En Turk, što je nova mjera u akciji koja je preduzeta poslije neuspjelog vojnog udara.
Hapšenja u Turskoj (Foto: epa/Sedat Suna) -
Hapšenja u Turskoj (Foto: epa/Sedat Suna)

Vlasti sprovode istragu o aktivnostima muslimanskog sveštenika iz SAD Fetulaha Gulena, koga zvanična Ankara optužuje da stoji iz pokušaja vojnog puča 15. i 16. jula, kada je poginulo najmanje 246 ljudi.

Novinari čije je privođenje naloženo rade za list "Zaman", koji je povezan sa Gulenom. Vlasti su zaplijenile ovaj list u martu u okviru akcije protiv sveštenikovih pristalica.

Gulen, nekadašnji saveznik predsjednika Redžepa Tajipa Erdgogana, razvio je u posljednjih nekoliko decenija veliku mrežu svojih pristalica u školama, sudovima, humanitarnim organizacijama i preduzećima u Turskoj. On odbacuje optužbe da stoji iza vojnog udara.

Policija je jutros pretresla dom novinara Sahina Alpaja i privela ga u centru Istanbula, javila je agencija Dogan.

Turske vlasti su poslije neuspjelog vojnog udara suspendovale, privele ili stavile pod istragu više od 60.000 vojnika, policajaca, sudija, nastavnika, civilnih službenika i ostalih lica.

Mediji su početkom sedmice izvijestili da su vlasti objavile naloge za pritvaranje 42 novinara.