latinica  ћирилица
27/07/2016 |  12:20 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

SIPA provjerava snimak paljenja zastave

Agencija za istrage i zaštitu BiH upoznata je sa snimkom na kojem maskirana lica pale zastave Srbije, koji se pojavio na internetu, te u saradnji sa Tužilaštvom BiH postupaju u okviru svojih nadležnosti, rečeno je u Sipi.
Islamisti pale srpske zastave - Foto: Screenshot
Islamisti pale srpske zastaveFoto: Screenshot

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak na kojem dvojica maskiranih muškaraca u šumi pale zastave Srbije.

Na snimku iza islamista nalazi se zastava sa arapskim pismom, kao i ratna zastava takozvane Armije RBiH. U rukama imaju puške, a u jednom momentu čuje se pucanj.

U pozadini se čuje pjesma "Tigrovi Bosne" - "U Bosni se miris širi, nigdje ljepše zemlje nema, budi hrabra Bosno moja, dušman opet zulum sprema. Poručuju braća svima, ne damo te dušmanima, dolazimo sa svih strana, da zgazimo tvog dušmana".

U tekstu pjesme se navodi i da je "narod miran" dok ga sijeku "dušmanske sablje".

"Učvrsti nas, moj Alahu, odani smo Resulahu, braća spremna ko tigrovi, Bosno moja samo zovi, svi smo spremni na tekbire, da se naša srca smire, uz ezane s minareta, dolazimo s kraja svijeta", stihovi su pjesme.

Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je juče da Srbija očekuje od BiH da u najkraćem roku sprovede istragu o spaljivanju srpske zastave, jer će u suprotnom to učiniti nadležne službe Srbije.

On kaže da spaljivanje srpske zastave, uz pjevanje terorističkih pjesama, predstavlja nečuvenu provokaciju i uvredu.

Vulin je istakao da od nadležnih u BiH očekuje da sprovedu istragu i izvijeste Srbiju da li se taj incident dogodio u BiH, ko je odgovoran i koji su dalji koraci prema ljudima koji otvoreno propagiraju mržnju prema Srbima i Srbiji.