latinica  ћирилица
27/07/2016 |  13:35 ⇒ 20:26 | Autor: SRNA

Vijeće naroda bez saglasnosti o odluci Kluba Bošnjaka (VIDEO)

Vijeće naroda Republike Srpske danas nije postiglo saglasnost o odluci Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na skupštinsku odluku o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.
Vijeće naroda RS - Foto: RTRS
Vijeće naroda RSFoto: RTRS

Vijeće naroda danas nije postiglo ni dogovor o vetu Bošnjaka na Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj.

Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović rekla je novinarima u Banjaluci nakon sjednice da ostali klubovi, srpski, hrvatski i klub ostalih naroda nisu podržali veto Bošnjaka, te da će o ovim pitanjima već sutra raspravljati Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske.

- Ukoliko ni na zajedničkoj komisiji ne bude saglasnosti, ide se na Ustavni sud Republike Srpske - dodala je Tešanovićeva.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija rekao je da "autokratska vlast u Republici Srpskoj" pokušava da putem reforenduma naruši ustav entiteta i države, odnosno da demonstrira svoju demokratiju skrivajući se iza kolektivne odgovornosti.

On smatra da obrazloženja ostalih klubova pravno i formalno ne stoje.

- Građani u Srpskoj, a posebno povratnici, Bošnjaci, ne treba da brinu ako se referendum i održi, jer on neće imati nikakve refleksije na njihov život i položaj, njihovu bezbjednost - dodao je Čamdžija i naveo da zvaničnici moraju da opravdaju utrošena sredstva iz budžeta za sprovođenje referenduma, koji mogu da iznose i oko 20 miliona KM.

Čamdžija tvrdi da entitetske institucije nemaju nadležnost u ovoj fazi obrade podataka popisa, već da se time negiraju ustavom propisane nadležnosti BiH.

On je naveo da pitanja koja se mogu postaviti na referendumu mogu biti o entitetskoj liniji razgraničenja, a da je o Danu Republike već sve rekao Ustavni sud BiH.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izrazio je zadovoljstvo što Vijeće naroda Republike Srpske danas nije podržalo odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka, jer je time pokazalo stepen odgovornosti, poštivanje zakona i Ustava Republike Srpske.

- Stav bošnjačkih partija je jasan - ukidanje 9. januara. Ukidanje nema nikakvog osnova sa njihovim obrazloženjem - smatra Banjac i dodaje da bi to bilo isto kao da nekome želite da ukinete dan rođenja.

On je istakao da Bošnjaci u Srpskoj nisu ugroženi, a popis je pokazao koliko ima Srba u FBiH, a koliko Bošnjaka u Srpskoj, na osnovu čega se može vidjeti gdje je izvršeno etničko čišćenje.

Banjac je naglasio da će se referendumom izraziti volja naroda, koju niko ne može osporiti.