latinica  ћирилица
27/07/2016 |  14:16 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Srb: Obilježavanje antifašističkog ustanka uz kontraskup proustaške stranke

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABH) u ličkom mjestu Srb danas obilježavaju 75. godišnjicu antifašističkog ustanka, dok se istovremeno održava kontraskup desničarske Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP).

Okupljenima se obratio Stjepan Mesić, čiji je govor prekinut Tompsonovom pjesmom.

Antifašistički skup kod Spomenika ustanku počeo je oko podneva polaganjem vijenaca, dok su djeca recitovala partizanske pjesme o Titu. Na skupu su i predstavnici Ambasade Srbije.

Okupljenima se obratio i bivši predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić, ali je njegov govor prekidan Tompsonovom pjesmom koju su pjevale članice udruženja "Žene u Domovinskom ratu".

Nikola Budija iz Saveza antifašističkih boraca iz Zadra napao je u svom govoru predsjednicu hrvatske Kolindu Grabar Kitarović zato što je "podupirala ustaškog barjaktara Tomislava Karamarka i izbacila Titovu bistu s Pantovčaka".

- Јa sam Hrvat, ali nisam ustaša, nego Titov borac - poručio je Budija.

Kao i ranijih godina, u Srbu se istovremeno održava i kontraskup vanparlamentarne desničarske Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) koja smatra da je skup SNV "istorijski falsifikat".

AHSP je nedavno postavljanjem šatora kod Spomenika ustanku u Srbu pokušala da spriječi današnji skup, ali je to javno okupljanje naknadno zabranjeno, pa je policija uklonila sporni šator i privela nekoliko pripadnika te stranke. Zbog remećenja javnog reda i mira predsjedniku AHSP Draženu Kelemincu izrečena je šestomjesečna zabrana dolaska u Srb.

Keleminac je i pored zabrane danas pokušao da dođe u Srb, ali ga je policija zaustavila zbog čega je on iz protesta sjeo na put. Demonstranti protiv obilježavanja godišnjice podizanja ustanka nakratko su blokirali saobrćaj kako bi održali molitvu.

Izvor: N1