latinica  ћирилица
27/07/2016 |  15:04 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Uređenje i čišćenje korita Trebišnjice (VIDEO)

Trebinju je u toku čišćenje i uređenje korita rijeke Trebišnjice.
Čišćenje Trebišnjice - Foto: RTRS
Čišćenje TrebišnjiceFoto: RTRS

Ovo je nastavak aktivnosti koje su počele proljetos, a koje se svake godine obavljaju u ovom periodu. Trenutno se uređuju dio rijeke u užoj gradskoj zoni. Upravo tamo, Trebišnjica je najdublja i najsporija, što posebno pogoduje, ekspanzivnom rastu vodenog bilja. Radove, uz pomoć specijalizovane mehanizacije, izvode radnici preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici". 

Problem koji se javlja u vegetativnom periodu Trebišnjice, pojavio se osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je u akcijama poribljavanja, ubačeno i podvodno bilje, koje ima vrlo intenzivan rast. Pored toga što utiče na izgled rijeke, ove biljke usporavaju i tok vode. Početkom 2000. godine nabavljena je specijalizovana mašina, pomoću koje se čisti riječno dno.

Ovim radovima prethodilo je čišćenje gradskih izletišta i mostova uz pomoć građevinske mehanizacije. Trenutno se uljepšava 1.300 metara rijeke kroz centar grada, gdje je vegetacija i najgušća, a zbog njenog bujanja, radovi su intenzivirani. Nadležni ističu da će sve kritične tačke biti uređene.

"Mi nemamo trajno rješenje ovog problema i zato smo i pribjegli mašinskom načinu čišćenja. Radovi se izvode od Banj vira do Betonskog jaza, i to je velika vodena površina pa će čišćenje sigurno potrajati nekoliko narednih mjeseci", pojašnjava Gordan Mišeljević, direktor HET-a.

Trebišnjica je kraška rijeka i registrovane ponorske zone kroz grad zauzimaju dio od Perovića mosta do manastira Tvrdoš. Zbog toga se javljaju i gubici vode, za koje nadležni ističu da nisu veliki i da zbog toga ne bi trebalo da se ugrožava riječno dno i betonira korito.