latinica  ћирилица
27/07/2016 |  15:07 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Srpska obilježila 75 godina od ustanka protiv fašizma (VIDEO)

Na banjalučkom Banj brdu obilježeno je 75 godina od ustanka naroda protiv fašizma. Povodom 27. jula, na ovom mjestu položeni su vijenci u čast poginulih Krajišnika. Osim Banjaluke, ovaj Dan obilježava se i u Knežici, Stanarima, dok je centralna manifestcija održana u Milića Gaju kod Kozarske Dubice.
Obilježavanje 75.godišnjice Dana ustanka protiv fašizma na Banj Brdu kod Banjaluke - Foto: SRNA
Obilježavanje 75.godišnjice Dana ustanka protiv fašizma na Banj Brdu kod BanjalukeFoto: SRNA

1942. godine, Branka Bjelajac, tadašnja 15-godišnja djevojčica, uključila se, sa još nekim nejakim saborcima, u borbu protiv fašizma. Mnogo vremena provela je logoru u Prijedoru, za koji je vežu bolna sjećanja. kaže da mučenja i glad nisu mogli da unište solidarnost među logorašima.

"Skuvaju lonac krompira koji miješaju puškom, a mi to kupimo po zemlji i dijelimo drugima, samo da bi živi ostali", sježa se Branka Bjelajac.

Svi su saglasni da se tekovine antifašizma treba njegovati i prenositi na buduće generacije.

"Mi danas obilježavamo istorijski datum. To treba posmatrati kroz ljude koji su se borili protiv fašizma, a ne sistema, koji su u to doba znali da se organizuju, iako su znali da će izgubiti život u borbi protiv tog univerzalnog zla, koje se zvalo fašizam", istakao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Ministar industrije energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić poručuje da je izuzetno bitno da tekovine antifašizma i osjećaj vrijednosti antifašizma živi u Republici Srpskoj i da im dajemo veliki značaj.

"Smatramo da je i narod Republike Srpske i brojni drugi narodi u koloni onih koji su bili antifašisti i uspjeli da pobijede, danas ponosni na ono što su njihovi preci učinili", istakao je ministar Đokić.

Na Banj brdu organizacija SUBNOR-a dodijelila je ministru rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petru Đokiću jubilarnu povelju povodom 70 godina od oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu.

Povelja mu je dodijeljena za njegovanje tradicija i očuvanje tekovina Narodno-oslobodilačkog rata.

Republika Srpska, je u Milića Gaju kod Kozarske Dubice obilježila je 75. godišnjicu ustanka naroda BiH protiv fašizma, u Drugom svjetskom ratu

Knežica: Dan ustanka u BiH (foto: RTRS)

Brojne delegacije položile su vijence na partizanskom groblju u Knežici, a centralnoj manifestaciji prisustvovao je veliki broj učesnika i poštovalaca Narodno-oslobodilačke borbe, kao i brojni zvaničnici.

Predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović poručio je da je srpski narod Krajine 27. jula 1941. godine među prvima u Evropi pokazao kojim će putem krenuti radi dobra cijelog čovječanstva. Istakao je da se ne smije zaboraviti činjenica da su samo u ovom dijelu Evrope postojali logori za djecu, samo zbog toga što su ta djeca bili Srbi.

Iz Milića Gaja je poručeno da je Dan ustanka bila borba za slobodu i opstanak u okviru Narodno-oslobodilačke borbe, u kojoj je nemjerljiv doprinos i žrtve dao narod Kozare i Potkozarja.

Na dašanji dan 1941. godine srpski narod ustao je protiv planetarnog zla i goloruk započeo borbu za svoj opstanak i slobodu. Ovaj datum u Republici Srpskoj ima posebno značenje jer je u antifašističkoj borbi srpski narod dao najviše žrtava i podnio najveći teret. 

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je građanima Srpske Dan ustanka u borbi protiv fašizma.