latinica  ћирилица
27/07/2016 |  15:29 ⇒ 15:32 | Autor: SRNA

Generali o saradnji na bugarsko-srpskoj granici i migrantskoj krizi

Zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Јovica Draganić sastao se danas sa bugarskim kolegom general-majorom Plamenom Atanasovim na graničnom prelazu "Gradina" kod Dimitrovgrada, gdje su razgovarali o bezbjednosnoj situaciji na srpsko-bugarskoj granici u vezi sa migrantskom krizom.
Migranti (foto: Dejan Malagurski / photomalagurski.com) -
Migranti (foto: Dejan Malagurski / photomalagurski.com)

Na sastanku je bilo riječi i o bilateralnoj vojnoj saradnji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Draganić je informisao Atanasova o odluci Vlade Srbije o formiranju i angažovanju zajedničkih snaga vojske i policije na granici sa Bugarskom i predstavio dosadašnje rezultate o broju i pokušajima ilegalnih prelazaka migranata u Srbiju.

Prema riječima Atanasova, Bugarska se suočava s istim problemima, ali je najveći broj bugarskih vojnika angažovan na granici sa Turskom, što nije spriječilo angažovanje snaga i na granicama sa ostalim susjednim državama, među kojima je Srbija, dodaje se u saopštenju.

Bilo je riječi i o mogućnostima unapređenja saradnje kroz realizaciju zajedničkih vježbi, organizovanje gađanja na bugarskom poligonu "Šabla" i korišćenje simulatora za avion "MiG 29", prije svega za obuku bugarskih pilota u Srbiji.