latinica  ћирилица
27/07/2016 |  16:01 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

"Paljenje zastave Srbije, promocija ID i poziv na terorizam" (VIDEO)

Burna reagovanja iz Republike Srpske i Srbije na video-snimak sa društvenh mreža dvojice muškaraca koji pale zastave Srbije. Na juče objavljeni video nema reagovanja iz Federacije BiH, ali iz Srpske brojne osude ovog vandalskog čina.
Islamisti pale srpske zastave - Foto: Screenshot
Islamisti pale srpske zastaveFoto: Screenshot

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da institucije BiH ne rade dovoljno na sprečavanju ovakvih dešavanja. Analitičari upozoravaju da je paljenje zastave korak ka terorizmu. SIPA je otkrila da je snimak postavljen na internet stranici registrovanoj u inistranstvu i da rade na otkrivanju autora i aktera. 

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, potvrdio je da policija Srpske radi na otkivanju lica koja su taj snimak postavila na internet.

Predsjednik Dodik smatra da je paljenje srpskih zastava promocija Islamske države i poziv na terorizam kada se širom Evrope događaju teroristički napadi. Insititucije BiH, kaže predsjednik Srpske, ne rade svoj posao.

"Nije tajna da u zajedničkim institucijama ima zaposlenih koji se mogu identifikovati kao pripadnici određenih radikalnih grupa i šetaju se tamo po tim zajedničkim institucijama i da nema odgovarajuće reakcije po tom pitanju", upozorava Dodik.

Lider Socijalističke partije Srpske, ministar Petar Đokić, ističe da je paljene zastave jasan dokaz mržnje prema Srbima i očekuje istragu bebjednosnih agencija u BiH.

"Ako se ovakva djela ne budu istraživala i ako krivci ne budu kažnjeni, onda će se ponavljati i mogu se ponavljati u surovijem obliku", ističe Đokić.

Na paljenje zastave reaguju i analitičari. Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže da se snimak može shvatiti kao poziv na džihad povratnika sa sirijskog ratišta, a političi analitičar Dragomir Anđelković da je paljenje srpske zastave korak ka terorizmu.

Analitačari smatraju i da je video snimljen na prostoru BiH. Ističu da bezbjednosne službe u BiH teško prate povratnike sa sirijskog ratišta, centre za obuku i indoktirnaciju u vehabijskim uporištima u pojedim krajevima BiH. To je postala svakodnevica BiH, a sarajevska politička elita uporno ćuti.

Sporni video snimak premjerno je juče objavljen na fejsbuk stranici Republika Bosna i Hercegovina. Danas je već uklonjen. Ipak, stranica je puna sadržaja koji veličaju tzv. Armiju BiH, poziva na novi rat i sije mržnju prema Srbima i Srpskoj.