latinica  ћирилица
27/07/2016 |  16:54 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Na Dan ustanka u Hrvatskoj, u Srbu ponovo divljale ustaše (VIDEO)

Povodom obilježavanja 5. avgusta – Dana sjećanja na stradanje i progon Srba, Vlada Srbije 4. avgusta, održaće prigodan umjetnički program u Busijama u opštini Zemun. Riječ je o zajedničkom obilježavanju sjećanja na stradale Srbe Republike Srpske i Srbije.
Proustaški miting u Srbu - Foto: Screenshot
Proustaški miting u SrbuFoto: Screenshot

A Srb, u Hrvatskoj danas je bio pod opsadom policije. Ustaški ekstremisti pjevanjem ustaških pjesama i povicima “Za dom spremni”, ometali su obilježavanje ustanka protiv fašizma koje su organizovali Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca.

I pored šestomjesečne zabrane, u Srbu se danas pojavio lider A-HSP-a Dražen Keleminec i skup antifašista nazvao "balom vampira", a potom pozvao na skandiranje "Za dom spremni".

Keleminac je javno pozvao sve Hrvate i Hrvatice da sa barjacima doću na protest protiv, kako kaže, svih onih koji žele da obilježavaju četničke zločine. General hrvatske vojske Željko Glasnović grubo je napao predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića rekavši da je moralna nakaza.

Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća, kaže da su razočarani što policija ni ovaj put nije adekvatno obezbjedila njihov skup u Srbu.

Petnaest žena s hrvatskim barjacima, fašističkim pjesmama prekinulo je i govor bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Da najmlađa članica EU ima problem sa ustaštvom, pokazuju natpisi na crkvi Svetog Prokopija u Rajevom selu.

Grafiti i ne čude ako se u obzir uzme da hrvatski zvaničnici odaju poštu najvećim zločincima na Blajburgu, smatra predsjedik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta. Glavnog krivca, međutim, vidi u EU.

"Oni (EU) moraju staviti jasno do znanja Hrvatskoj zvaničnom Zagrebu da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i da je neprihvatljivo da se u jednoj članici Unije otvoreno rehabilituje poražena ideologija iz Drugog svjetskog rata", kaže Linta.

Predsednik Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ističe da su ti grafiti najprimitivnija stvar i da "oni nisu toliko žestoki koliko je, recimo Vlada, parlament, ova cijela stvar oko Stepinca i ignorisanje Јasenovca".

Uništeni zidovi pravoslavne bogomolje i poruke mržnje, još jedno su svjedočenje o teškom životu Srba u Hrvatskoj.