latinica  ћирилица
27/07/2016 |  19:48 | Autor: TANЈUG

Austrija izručuje dvoje džihadista Francuskoj

Austrija će izručiti Francuskoj dvoje osumnjičenih džihadista Adela H. (29) i Mohamada U. (35), pošto je viši pokrajinski sud danas odoborio izručenje dvije osobe koje su osumnjičene da su dio mreže terorista koji su izvršili napad u Parizu.
Austrija - Foto: AFP
AustrijaFoto: AFP

Osumnjičeni su uhapšeni prošlog decembra u Salcburgu, a prethodno su u oktobru u izbjegličkom talasom, zajedno sa dvojicom napadač iz Pariza Ahmadom al Mohamedom i Mohamad al Mahmudijem, doputovali u šengenski prostor.

Četvorica terorista izbjegličkim čamcem su ušli 3. oktobra na ostrvo Leros, ali za razliku od napadača iz Pariza, Alžirca i Pakistanca su uhapsile grčke vlasti, jer su im se pojavila dokumenta u bazi podataka od oko 4.000 od Islamske države ukradenih sirijskih blanko pasoša.

Krajem oktobra su Adel i Muhamad pušteni na slobodu, nastavili su putovanje ka zapadu i pojavili se u Austriji.

Njihovi prijatelji izvršili su u novembru samoubilačke napade u kojima je ubijeno 130 osoba.

Francusko pravosuđe zatražilo je izručenje dvoje osumnjičenih, jer su dio višemjesečne istrage o članovima mreže Islamske države.

Početkom jula je sud u Salcburgu donio odluku o izručenju, ali je Muhamad podnio žalbu, te je izručenje moguće tek sada poslije odluke Višeg suda u Lincu.

Pred sudom on je rekao da ima strah od francuske policije, ali nije mogao konkretno da kaže zašto.

“To je samo moj osećaj“, naglasio je on dok je njegov advokat kazao da njegov štićenik strahuje za život.

Državni tužilac odgovorio je da je Francuska članica EU i da nema potrebe da strahuje.