latinica  ћирилица
27/07/2016 |  21:11 | Autor: Nezavisne

Davutoglu: Preuzimam odgovornost za rušenje ruskog aviona

Bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu je u intervjuu za privatnu stanicu NTV rekao da je da preuzima odgovornost za rušenje ruskog borbenog aviona Su-24 u novembru prošle godine, što je incident koji je doveo do zatezanja odnosa između Ankara i Moskove, javila je Al DŽazira.
Turska srušila ruski avion - Foto: Screenshot
Turska srušila ruski avionFoto: Screenshot

"Razmislite o tome, naš zračni prostor je narušen već 14 do 17 sekundi. Može li premijer izdati naređenje u ovakvoj specifičnoj situaciji? Pilot će čekati. Postoji procedura. Komandant zračnih snaga će nazvati načelnika Generalštaba, a on onda poziva mene i ja izdajem naređenje", pojasnio je proceduru Davutoglu, koji je u to vrijeme bio premijer Turske.

Davutoglu je rekao da je 19. juna 2012. godine, u vrijeme kada je današnji predsjednik Redžep Tajiip Erdogan bio premijer, a Davutoglu ministar spoljnih poslova, nakon obaranja turskog aviona donesena odluka da svaki avion koji iz Sirije preleti na njihovu teritoriju posmatraju kao prijetnju i da ga obore, prenosi Al DŽazira.

"U septembru 2015, kada su ruski avioni ušli u turski zračni prostor, donijeli smo odluku na Savjetu nacionalne bezbjednosti da obore bilo koji avion koji dođe sa sirijske strane. U tom smislu, ja sam taj koji je izdao naređenje", rekao je tadašnji premijer Turske, i dodao da za taj čin preuzima političku odgovornost.

Turski vojni pilot koji je prošle godine srušio ruski vojni avion napravio je to svojevoljno, izjavio je u utorak zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek.

"Odluku je donio pilot lično", kazao je Simsek u Moskvi, prenosi ruska novinska agencija Tas s. Dodao je da Turska nema nikakvih neprijateljskih osjećaja prema Rusiji, i nikada neće imati.