latinica  ћирилица
27/07/2016 |  21:19 | Autor: RTRS

SAD: Hapšenje novinara u Turskoj zabrinjavajuće

Sjedinjene Američke Države razumiju potrebu Turske da odgovorne za nedavni pokušaj puča privedu pravdi, ali hapšenje više novinara je dio zabrinjavajućeg trenda koji obeshrabruje javni diskurs, saopštio je danas Stejt department.

"Mi bismo to vidjeli kao zabrinjavajući trend u Turskoj gdje se organi vlasti, policija i pravosuđe koriste za obeshrabrivanje legitimnog političkog diskursa", rekao je portparol Stejt departmenta DŽon Kirbi, prenosi Rojters.

Turske vlasti izdale su danas naloge za hapšenje 47 bivših novinara dnevnog lista "Zeman", u sklopu čistki koje su preduzete u zemlji poslije neuspjelog pokušaja vojnog puča 15. jula.

List "Zeman" je bio povezan sa muslimanskim vjerskim vođom Fetulahom Gulenom, kojeg zvanična Ankara optužuje da je organizator puča.

Vlasti su preuzele kontrolu nad tim listom u martu, u sklopu akcije protiv Gulenovih pristalica, nakon čega je novo uredništvo počelo da primjenjuje čvrst provladin stav.

ZATVORENO VIŠE OD 130 MEDIЈSKIH KUĆA

Turske vlasti saopštile su danas da je smijenjeno 2.400 pripadnika vojske, a zatvoreno više od 130 medijskih kuća, prenijela je stanica Si-En-En Turk, nakon neuspjelog vojnog udara.

Ukupno 726 oficira i 1.684 vojnika su otpuštena, navodi Si-En-En Turk, dodajući da su zatvorene tri novinske agencije, 16 televizijskih kanala i 45 dnevnih listova.

Vjeruje se da će ovi potezi vlasti izazvati još veću zabrinutost među grupama za ljudska prava i zapadnim saveznicima zbog čistki predsjednika Tajipa Erdogana nakon neuspjelog vojnog udara 15. jula.

Izvor: Tanjug/Srna