latinica  ћирилица
28/07/2016 |  07:27 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Ustavni sud će odlučivati o referendumu i popisu

Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske nije postigla saglasnost o Zakonu o objavljivanju rezultata popisa kao ni o Odluci o raspisivanju republičkog referenduma, najavljenog za 25. septembar.
Zajednička komisija Vijeća naroda i NS RS - Foto: RTRS
Zajednička komisija Vijeća naroda i NS RSFoto: RTRS

Ovaj zakon i odluka o održavanju referenduma o Danu Republike svoj epilog dobiće na Ustavnom sudu Republike Srpske.

Bošnjaci smatraju da 9. januar ne može biti Dan Republike, odnosno da Srpska nema nadležnost da objavi rezultate popisa.

Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine rekao je da su se Srbi i Hrvati držali metodologije koje se drže Bošnjaci i da su popisali svoju dijasporu da bi ih u BiH bilo više od 58 odsto, a Bošnjaka manje od 42 odsto.

Potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić rekao je da su Bošnjaci na današnjoj sjednici preglasani.

- Osporavali smo Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u cijelosti, jer smatramo da je pokušaj brisanja iz popisa oko 200.000 ljudi čiji su korijeni ovdje protivzakonit i predstavlja presedan - dodao je Bratić.

Stevandić je rekao da na sjednici Komisije nije bilo preglasavanja, jer su sve odluke donesene sedam prema dva, već je osporena mogućnost Klubu Bošnjaka da nametne svoje mišljenje i svoje stavove ostalim klubovima.

- Kada je riječ o Zakonu o obradi i objavljivanju rezultat popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, smatramo da je ovo najlicemjerniji pokušaj da se dozvoli korištenje metodologije jednom narodu, a ospori drugim narodima - istakao je Stevandić.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović rekao je da će Klub koristiti sva pravna sredstva da pobije pravni osnov na koji se poziva predlagač Zakona o obradi i objavljivanju rezultat popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, te dodao da se odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike ne može komentarisati, već samo poštivati i provoditi.

Vijeće naroda odbilo je juče veto bošnjačkog kluba na odluku parlamenta Srpske o raspisivanju referenduma i na Zakon o popisu stanovništva.

Podsjećamo, Narodna skupština Srpske usvojila je 15. jula Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike.

Referendum bi trebalo da bude održan 25. septembra a referendumsko pitanje glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".